MIELONE Z MŁODEJ KAPUSTY
weganon 1 czerwca 2020

DSC_0022

Kolejny przykład, co zrobić z młodej kapusty. Tym razem kotlety pieczone. Mieszanka młodej kapusty, młodej marchwi, dymki i pieczarek. Kolejny składnik to kasza jęczmienna perłowa. Możecie zastąpić ją gryczaną, jeśli chcecie by było bezglutenowo. Jak młoda kapusta, to koniecznie aromatyczne zioła. Koperek, natka pietruszki i lubczyka oraz mielony kminek. Te kotlety postanowiłem upiec, gdyż masa nie jest w nich zbyt gęsta. Na patelni mogłyby się zwyczajnie rozwalić. Pieczone są o wiele lepsze. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem, oraz pieczonymi młodymi burakami.

DSC_0008

SKŁADNIKI:

– ½ kg młodej kapusty
– 250 g pieczarek
– 2 spore młode marchewki
– ½ szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
– ½ szklanka tartej bułki
– 1 duża dymka (ze sporą cebulką)
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1 łyżka majeranku
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy zimną wodą. Przełożyć do garnka. Dodać 1 szklankę wody i szczyptę soli. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, 15 minut. Wystudzić
– kapustę posiekać w cienkie paski. Pieczarki w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Cebulę z dymką drobno posiekać
– na patelni rozgrzać olej, włożyć warzywa i grzyby. Dodać sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie i odparuje niemal cały płyn (około 15 minut). Wystudzić
– w misce połączyć kaszę z warzywami, ziołami, przyprawami. Dodać tartą bułkę. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia
– na dłonie wylać odrobinę oleju i formować kotlety (ułatwia formowanie i nie klei się do dłoni)
– układać na blachę. Piec około 25 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Po upieczeniu wyjąć blachę i odczekać około 2-3 minuty. Kotlety będą bardziej zwarte i nie będą się rozpadały

DSC_0032

DSC_0026

DSC_0034

21 Komentarze

  1. Pyszota! Same warzywa z patelni są świetne, do tego kasza (nawet gryczana) i jest pyszniutkie kaszotto. Mąż kilka razy podkreślał – zapisuj szybko przepis ! 😉 Dziękuję pięknie.

  2. Dziękuję za wyjaśnienie odnośnie kaszy jęczmiennej. Kupiłam perłową i dziś zrobiłam kotlety, wyszły bardzo dobre! Smażyłam na patelni, bo nie mam piekarnika, ale nie rozpadły się.

  3. dwa pytania: 1) ile kotletów wychodzi z takiej ilości surowca? 2) jaką kaszą można zastąpić jęczmienną perłową? jaglaną? (wszystko wygląda obłędnie :))

  4. Różni się wielkością ziaren. Wiejska jest mniejsza i bardziej papkowata od perłowej, więc trochę kiepsko do tych kotletów

  5. Czy można użyć kaszy jęczmiennej wiejskiej? W zasadzie nie wiem, czym różni się od perłowej…

  6. Zrobiłam dziś na obiad. Przepyszne!! Cały dom zachwycony, a jestem dopiero na etapie wykluczania mięsa z diety.
    Muszę uprzedzic czytających komentarze – uwaga, w pierwszej fazie te podduszone warzywa są tak smaczne, że zjadłam je prosto z patelni! Kupcie zatem więcej składników 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *