MŁODA KAPUSTA PO KASZUBSKU
weganon 21 maja 2020

DSC_0030

Przepis na fasole po kaszubsku, bił rekordy na blogu. Dostałem od Was mnóstwo wiadomości, że potrawa bardzo Wam smakowała. Nie dziwie się, bo bije na głowę popularną po bretońsku. Kaszubskich potraw jest bardzo dużo. To kuchnia pełna aromatów i wyjątkowych dań. Najbardziej znane w całym kraju są, śledzie po kaszubsku. O wyjątkowości tej potrawy, decyduje aromatyczna marynata, a raczej sos. Korzenny, słodkawy, pełen umami i pomidorowy. W takim sosie marynowane mogą być boczniaki, bakłażany, plastry cukinii i inne warzywa czy grzyby. Przyszedł czas na młodą kapustę, która zazwyczaj jest tylko w towarzystwie koperku. Jeśli smakowała Wam fasola, to kapusta podbije również Wasze podniebienia :)

DSC_0040

SKŁADNIKI:

– 1 mała główka lub ½ dużej młodej kapusty (około ½ kg)
– 1 duża młoda marchewka
– 1 duża cebula
– 5 sporych pieczarek
– 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
– 2 szklanki wody
– 15 suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego lub tamari
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren jałowca
– 1 łyżka majeranku
– 2 liście laurowe
– 5 goździków
– spora szczypta cynamonu

WYKONANIE:

cebule pokroić w piórka. Śliwki w drobna kostkę. Koncentrat rozpuścić w wodzie
– na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, śliwki, gorczycę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula lekko się zrumieni
– wyjąć liście, ziele, jałowiec i goździki
– dodać koncentrat z wodą, majeranek, obie papryki, cynamon i sos sojowy
– podgrzewać na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos stanie się gęstszy. Sos przelać do miski. Patelni nie myć
– kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, a pieczarki w drobną kostkę
– rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, włożyć kapustę, grzyby, marchew i sporą szczyptę soli
– smażyć na średnim ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie i odparuje niemal cały płyn (około 15 minut)
– na patelnie wlać sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować 

DSC_0033

DSC_0043

DSC_0035

7 Komentarze

  1. Propsy za cynamon, ja go dodaję do wege fasolki niby-po-bretońsku-ale-z-curry, bardzo niedoceniany składnik obiadowy!

  2. Pyszna! Faktycznie ocet czy sok z cytryny to dobry dodatek. Bardzo fajny przepis i wbrew pozorom szybki w wykonaniu :-)

  3. Matko z córką, jakie to dobre! Od siebie polecam dodać łyżkę octu, podkreśla fajnie smaki. No i oczywiście robić od raz z dwóch porcji, bo jedna to na rozgrzewkę. Pycha!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *