WIELKANOCNA PASCHA Z BIAŁEJ FASOLI I TOFU
weganon 5 kwietnia 2020

DSC_0007

Kuchnia polska i regionalna powstawała często z inspiracji krajów sąsiednich. Migracje ludności i przynoszenie potraw, też miało niemały wpływ na tradycję. Znane dziś mazurki to echa tureckich najazdów. Baby wielkanocne rozpowszechnił król Stanisław Leszczyński. Jest jeszcze jeden deser wielkanocny, który znany jest za wschodnią granicą, a przyjął się u nas, czyli pascha. Czym jest, skąd do nas przywędrowała, co symbolizuje?

Pascha wielkanocna jest deserem, który znany jest w Rosji, Białorusi, Ukrainie i na wschodniej ścianie naszego kraju. Kojarzona jest z kuchnią prawosławną. Do naszego kraju przywędrowała wraz z przesiedleńcami z Kresów. Przygotowywana jest z twarogu, śmietany, masła, jajek (głównie żółtek), bakalii. Tradycja przygotowania paschy, dopuszcza wykonanie jej dwoma sposobami. Na ciepło, czyli zagotowanie słodkiego lub kwaśnego mleka z dodatkiem śmietany. Podczas gotowania powstaje twaróg, który należy dokładnie odcisnąć od serwatki. Sposób na zimno, polega na ucieraniu gotowego twarogu z masłem, śmietaną, cukrem i żółtkami. Całość uzupełnia się dodatkiem bakalii, czasem wanilii. Po przygotowaniu masy, umieszcza się ją w odpowiednich formach, które wykłada się gazą. Foremki te nazywa się pasocznicami i są to najczęściej drewniane deseczki, które po złożeniu i obwiązaniu sznurkiem, tworzą kształt piramidy. Całość obciąża się na kilka godzin (powoduje to ocieknięcie masy z nadmiaru płynu). Pasocznice często są z rzeźbieniami w ściankach. Stożkowaty kształt paschy, symbolizuje grobowiec Chrystusa.

Wersje wegańskie paschy, oparte są często o tofu, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe czy zmiksowane nerkowce. Moja kolejna wersja jest z naturalnego tofu, które zakwasza się sokiem z cytryny, oraz z białej fasoli. Masa jest aksamitna, cytrusowa, aromatyczna od wanilii i bakalii. Bakalie najlepiej namoczyć w soku owocowym lub aromatycznym alkoholu (użyłem migdałowego amaretto). Jeśli nie macie tradycyjnej pasocznicy, polecam użyć doniczki, która ma otwór w dnie. Będzie nim wypływać nadmiar płynu. By pascha miała zwartą strukturę, dodałem do masy agaru. To jest pierwszy, nowy przepis wielkanocny. Kolejne niebawem :)

DSC_0025

SKŁADNIKI:

1 szklanka suchej, białej fasoli
– 360 g naturalnego tofu
– sok i skórka z 2 cytryn
– 2 łyżeczki agaru
– 2-3 łyżki cukru lub dowolna ilość do smaku
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (polecam owsiane lub orzechowe)
– 1 szklanka dowolnego soku, wody lub smakowego alkoholu
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1,5 szklanki mieszanki bakalii lub: ¾ szklanki rodzynek, 5 suszonych moreli pokrojonych w kostkę, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i ½ szklanki drobno siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

fasole namoczyć w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Odcedzić, zalać nową porcją zimnej wody. Gotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i zmielić
– bakalie zalać szklanką płynu i odstawić na godzinę. Dokładnie odcedzić
– tofu dokładnie zmiksować z sokiem i skórką z cytryn
– mleko wlać do garnka, dodać agar i cukier. Podgrzewać do wrzenia, ciągle mieszając. Przelać do miski z tofu, dodać fasolę, wanilię i dokładnie zmiksować np. blenderem
– dodać bakalie i wymieszać
– foremkę wyłożyć zwilżoną bazą lub lnianą ściereczką
– wyłożyć masę, wyrównać wierzch, odciążyć talerzykiem i ustawić na wierzchu np. duży słoik z wodą
– odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce
– wyjąć z formy, zdjąć gazę i ułożyć na talerzyku

DSC_0018

DSC_0011

DSC_0010

9 Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za odpowiedź dotycząca mleka :-) Mam kupne ryżowe, użyję zatem takiego :-)

  2. Dziękuję bardzo za odp. Wygląda apetycznie. Na pewno przygotuję na te święta…Pozdrawiam serdecznie.

  3. Bywa z tym różnie. Domowe najczęściej robię migdałowe, słonecznikowe i owsiane. Na święta również makowe. Jeśli chodzi inne, to przeważnie kupuje :)

  4. Wygląda obłędnie!!!! Az ma się ochotę zjeść ekran! 😀 Mam takie pytanie, czy w tym wypadku używa Pan mlek roślinnych robionych w domu czy takich kupnych, sklepowych?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *