PASZTET Z SOCZEWICY I ZIEMNIAKÓW
weganon 1 kwietnia 2020

DSC_0038

Pierwszy raz połączenia ziemniaków i soczewicy, spróbowałem przy okazji robienia placków werbkowickich. Zawładnęły moim żołądkiem. Jeszcze przed smażeniem placków, masa była już wyjątkowa w smaku. Po usmażeniu, jeszcze lepsza. Czy taką masę można zapiec w formie pasztety? Zdecydowanie tak. Dodatek suszonych grzybów podbija smak. Do tego smażona cebulka, którą aromatyzuje się zielem angielskim i liściem laurowym. Do tego spora ilość majeranku, lubczyku czy kozieradki. Kolejny pasztet na blogu. Kolejny, który zasmakuje, jak poprzednie :)

DSC_0017

SKŁADNIKI:

2 szklanki zielonej soczewicy
– 4 średnie ziemniaki
– 2 spore cebule
– garść suszonych grzybów
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub 1 łyżka suszonego lubczyku, 6 ziela angielskiego, 2 liście laurowe
– ½ szklanki bułki tartej + do wysypania formy
sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku

– ½ szklanki oleju rzepakowego + do wysmarowania formy

WYKONANIE:

do garnka wsypać soczewicę, dodać grzyby. Wlać wodę i ugotować do miękkości (około 20-25 minut). Odcedzić (płyn zachowajcie do zupy), wystudzić i zmielić
– ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać cebulę, ziele i liście. Smażyć, aż będzie rumiana. Wyjąć ziele i liście. Dodać majeranek, kozieradkę lub lubczyk. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia
– wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić do smaku sola, pieprzem i gałką muszkatołową
– masę można podzielić na 2 części i upiec w dwóch foremkach lub upiec w jednej dużej
– foremkę wysmarować olejem i wysypać bułką. Włożyć masę, wyrównać wierzch
– piec 50 minut w 180°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka
– wystudzić w formie i przełożyć na kilka godzin do lodówki

DSC_0022

DSC_0007

DSC_0026

18 Komentarze

  1. Ja podaje zawsze przepis podstawowy, a Wy oddawajcie różności :)
    Pomysł ze szczypiorkiem i koperkiem idealny :)

  2. Nie omijam przepisów, w których pojawiają się ziemniaki. Pasztet jest bardzo smaczny, wilgotny, delikatny. Ma dobrą konsystencję i długo zachowuje świeżość. Ja dodaję do niego na kanapkę kropelkę sosu barbecue i szczypiorek lub koperek. Na pewno powtórzę. Dziękuję Weganon!

  3. Bardzo chcę go zrobić, ale nie mam grzybów suszonych ☹ Mam świeże pieczarki i grzyby w słoiku. Cos z tego, czy da radę bez grzybów?

  4. Czy w liście składników nie brakuje czasem ziela i listka laurowego? Są w opisie smażone z cebulą, ale nie widziałam ile 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *