LUBELSKIE SZULAKI Z GRZYBAMI
weganon 19 kwietnia 2020

DSC_0016

Ostatni przepis z młodą kapustą, bardzo się Wam spodobał. Dziś mam dla Was prawdziwy rarytas. Regionalną potrawę z Lubelszczyzny, która również jest znana, choć mniej na Podlasiu. Stwierdzam, że kuchnia regionalna nie przestaje mnie zadziwiać. Prezentuje przepis tani (wystarczy około 10 zł i mamy obiad dla 2 osób), banalnie prosty i niezwykle smaczny.

Szulaki nie jedno mają imię. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej znane są dwa. Pierwszy to grubo siekana biała kapusta, którą się dusi, a następnie zaprawia zasmażka ze śmietany i mąki. Jakoś nie przemówił do mnie ten przepis. Druga wersja jest o wiele smaczniejsza. Główkę kapusty dzieli się na 4 lub 8 części (obowiązkowo z głąbem). Krótko dusi w bulionie, a następnie zapieka z sosie śmietanowo – czosnkowym. Szulaki podaje się ze skwarkami, choć najczęściej z sezonowymi grzybami lub pieczarkami. Kawałki kapusty podaje się w głębokich talerzach, wraz z sosem. Młoda kapusta sprawdza się idealnie. Wybierajcie spore i twarde główki. Jeśli używacie starszej kapusty, wybierajcie małe główki. I oto kolejny przepis z młodą kapustą :)

DSC_0017

SKŁADNIKI:

1 duża i twarda główka młodej kapusty lub mała starszej
– 1 litr bulionu warzywnego
– 2 łyżki roślinnej śmietanki (np. sojowa)
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
– ½ kg pieczarek lub innych grzybów (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 2 duże ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

kapustę podzielić na 4 cząstki wzdłuż głąba (koniecznie. Utrzymuje cząstki w całości)
– ułożyć kapustę w garnku (najlepiej w szerokim, by kapusta leżała w jednej warstwie), głąbami do dołu
– bulion doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut

DSC_0001

– kapustę wyjąć delikatnie cedzakiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego (głąbami do góry)
– 2 szklanki bulionu z gotowania kapusty, wymieszać z śmietanką, startym czosnkiem i koperkiem. Zalać sosem kapustę
– piec
około 30 minut w 180°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka
– w czasie pieczenia grzyby pokroić w mniejsze cząstki i usmażyć na oleju
– cząstkę kapusty wykładać łyżką cedzakową do głębokiego talerza. Polać sosem z pieczenia, nałożyć trochę grzybów. Można posypać posiekanym koperkiem

DSC_0006

DSC_0013

6 Komentarze

  1. A wyjdzie mi ten przepis z kapustą włoską? Mam tylko taką obecnie w lodowce i chce ją zużyć..

  2. Szulaki są przepyszne!Suszone grzyby leśne też świetnie dały radę.Z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z cebulą i majonezem stworzyły wspaniały obiad.Odkrycie sezonu!

  3. Kupiłam wczoraj młodą kapustę z zamiarem zrobienia MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I FASOLĄ JAŚ, gdy jednak zobaczyłam ten przepis, oniemiałam. Nie chciałam już drugi raz wychodzić na plac, więc swoją kapustę podzieliłam na pół i zrobiłam oba dania. Zamiast pieczarek dodałam do sosu podgrzybki. Zapach z piekarnika zwiastował coś wyjątkowego. Na talerz trafiła kapusta w kremowym, aromatycznym sosie, z ziemniakami puree, która wędruje na sam szczyt mojej wiosennej listy przebojów! Dziękuję, Weganon.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *