KUJAWSKA GROCHÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
weganon 31 marca 2020

DSC_0004

Gdy robi się zimno (niby mamy wiosnę, a śnieg za oknem), zawsze potrzebuje rozgrzewających potraw. Najlepsze są dania jednogarnkowe i zupy. Muszą być gęste, zawiesiste i aromatyczne. Dodatek rozgrzewających ziół takich, jak majeranek, cząber czy tymianek. Gęstość zupom nadają strączki, ziemniaki i dodatki kasz. A dziś Wam przedstawiam kolejną potrawę regionalną. Zabieram Was na Kujawy. Zaskoczenie będzie ogromne.

Kujawy znane są z wspaniałych zup. Szczawiowa, szablok z zacirkami, zupa kwas (przepisy są na blogu), śliwkowa, krupnik czy świąteczna rosopita. Kolejna to gęsta grochówka z kiszoną kapustą. I trzymajcie się. Kapusty się nie gotuje w zupie, tylko dodaje surową na talerz. Brzmi dziwnie i niezwykle? Byłem bardzo ciekawy tego smaku i powiem Wam jedno. Nigdy nie zjem już innej grochówki. Wymieszana, poszatkowana drobno kapusta w gorącej zupie, ma nieprawdopodobny smak. Słodkawa grochówka i kwaskowa kapusta. Normalnie obłęd. Są dwie szkoły gotowania grochówek na Kujawach. Na Ziemi Dobrzyńskiej groch dodaje się w dwóch porcjach. Na początku gotowania i czeka się, aż się rozpadnie, a następnie dosypuje się kolejną porcję, by groch zachował swój kształt. Na Pałukach dodaje się wszystkie składniki na początku i czeka, aż groch i ziemniaki się rozpadną i mocno zagęszczą zupę. Wybrałem metodę pałucką. Zupa jest gęsta, aromatyczna od dużej ilości majeranku i wędzonej papryki, która zastępuje boczek. Dla smaku dodałem na talerzu również wędzone „skwarki” selerowe. Może być zimno za oknem. Mam cały gar najlepszej grochówki pod słońcem :)

DSC_0019

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki łuskanego grochu w połówkach
– 3 spore marchewki
– 2 średnie cebule
– biała część dużego pora
– ½ główki małego selera
– 1 korzeń pietruszki
– 3 spore ziemniaki
– 1 lub 2 łyżki majeranku
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– kiszona kapusta

WYKONANIE:

cebulę pokroić w piórka, selera, marchew, pietruszkę i pora w plasterki
– do garnka wlać olej, rozgrzać i dodać warzywa, ziele i liście laurowe. Smażyć kilka minut na średnim ogniu
– dodać groch, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostałe przyprawy. Wlać wodę i gotować, aż ziemniaki i groch się rozpadną. Ilość papryki czy majeranku dobierzcie wg własnego smaku. Ja uwielbiam dużo. Podczas gotowania mieszajcie często zupę, gdyż groch lubi przywierać do dna
– wlać zupę na talerz, dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę i wymieszać

DSC_0007

DSC_0012

DSC_0021

4 Komentarze

  1. Świetnia zupa! Dokładnie tak jak piszesz: lekko slodka grochówka z dodatkiem kapusty kiszeonej – rewelka!

  2. Sprawa jest prosta : ja sobie tu zajrzalam, grochoweczke ugotowalam i od meza ochy i achy zebralam :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *