GULASZ Z FASOLI, GRZYBÓW I KOTLETÓW SOJOWYCH
weganon 28 marca 2020

DSC_0002

Potrawy jednogarnkowe, to wygodny sposób gotowania. Wrzucamy wszystko, gotujemy na wolnym ogniu i mamy sycące danie. W kuchni roślinnej takie potrawy robi się ze strączków, grzybów, warzyw korzeniowych, bulw. Czasami dodaje się grube kasze, warzywa liściaste. Obowiązkowe są przyprawy i zioła. Zamieniają warzywa w coś wyjątkowego. Gulasze podawane są z kaszami, ziemniakami czy z makaronem. Powinny zawierać wszystkie składniki pokarmowe. Ten gulasz jest pełen białka od fasoli i kotletów sojowych. Duża ilość likopenu z pomidorów. Uwielbiam takie potrawy. Zawsze przygotowuje duży garnek i ma na 2-3 dni. Bez problemu można spakować w pojemnik i zamrozić. To wersja podstawowa. Możecie dodawać jarmużu, szpinaku, młodych pokrzyw, innych warzyw korzeniowych, ziół czy przypraw. Ma być smacznie :)

DSC_0014

SKŁADNIKI:

2 szklanki suchej fasoli Jaś
– ½ kg małych pieczarek
– 1 opakowanie suchych kotletów sojowych 100 g
– 2 duże cebule
– 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– ¾ litra przecieru pomidorowego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
– 3-4 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub tamari
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub 1 łyżka suszonego lubczyku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Odlać, włożyć do garnka, zalać nową porcją świeżej wody. Gotować do miękkości. Odcedzić
– do drugiego garnka wlać wodę, posolić, włożyć kotlety i ugotować do miękkości. Wyjąć, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki
– cebule pokroić w piórka. Pieczarki na pół
– do garnka wlać olej, rozgrzać i podsmażyć na średnim ogniu pieczarki i cebulę kilka minut
– dodać przecier, koncentrat, sos sojowy, majeranek, kotlety, fasolę, paprykę kozieradkę lub lubczyk oraz wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować
– jeśli gulasz jest dla Was za gęsty, możecie dolać więcej wody

DSC_0015

DSC_0024

DSC_0020

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *