FIOLETOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI
weganon 22 września 2019

DSC_0011

Kolejny przepis z klitorią w roli głównej. Uwielbiam ten niebieski kolor. Zachwyca mnie za każdym razem. Napar jest idealny do galaretek, budyniów, ciast, zup, czy pierogów. Pierwszy raz gotowałem potrawę z klitorią. Obawiałem się, czy podczas obróbki cieplnej, kolor nie zblednie. Po włożeniu do wody, kolor jaśnieje. Po wyjęciu z wody, znów nabiera pięknego koloru. Zastanawiałem się, jaki dać farsz. Zdecydowanie owocowy. Choć można jeszcze kupić jagody, to postawiłem na borówki amerykańskie. Nie jadłem ich jeszcze w pierogach. Wybór okazał się trafny. Nadzienie lekko kwaskowe, waniliowe. Idealne ze śmietanką kokosową. Jaki będzie kolejny przepis z klitorią? Już mam pomysł :)

DSC_0027

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ½ kg borówki amerykańskiej
– 2 łyżki kwiatów klitorii tarnateskiej, czyli niebieskiej herbaty
– 1 szklanka wrzącej wody
– 1 łyżka cukru kokosowego lub innego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

– borówki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
– klitorię zalać wrzątkiem w szklance, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 minut. Przecedzić i dobrze odcisnąć kwiaty
– mąkę wymieszać z solą i olejem. Powoli dolewać napar do mąki
– zagniatać elastyczne i lekko twarde ciasto. Wałkować, wykrawać krążki
– nakładać farsz, zlepiać. Gotować 3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze śmietanką kokosową i cukrem waniliowym

DSC_0030

DSC_0035

DSC_0025

DSC_0008

6 Komentarze

  1. Czy sa jeszcze inne „herbatki” tak kolorowe? Cos rozowego lub pomarańczowego?

  2. Czy klitoria nada sie również do wytrawnych pierogów (owocowych nie lubię), czy ma słodki posmak?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *