KLUSKI WARZYWNE Z KISZONA KAPUSTĄ
weganon 12 lutego 2019

DSC_0028

Uwielbiam wszelkie kluski i pyzy. Te najłatwiejsze to wykonane z ciasta, jak na kluski śląskie. Ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Nic skomplikowanego. Szybko i prosto. Można zrobić klasyczne z dziurką lub faszerować różnościami. Podawać z duszoną cebulką lub sosem grzybowym.

Ja lubię czasem dodać coś od siebie. Do masy ziemniaczanej dodaję buraki, dynię, szpinak itd. To takie dodatki kolorystyczne, choć również i smakowe. Ten przepis powstał trochę z przypadku. Pozostała mi kiszona kapusta z łężni bieszczadzkich. Nie mam w zwyczaju wyrzucania jedzenia i szukałem czegoś smacznego. Zabrałem się za kluski, a tu za mało ziemniaków. Przeszukanie szafki i pojawił się pomysł. Do ziemniaków dodać marchewkę i pietruszkę. Pomysł okazał się idealny. Kluski mają lekko słodkawy smak, który z kwaskową kapustą, idealnie współgra :)

DSC_0021

SKŁADNIKI:

Farsz:
– ok ¼ kg kiszonej kapusty

– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 spora cebula
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka kminku
– ½ łyżeczki pieprzu

Ciasto:
– 5 średnich ziemniaków

– 2 spore marchewki
– 1 spory korzeń pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– mąka ziemniaczana

WYKONANIE:

Farsz:
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi

– dodać drobno posiekaną kapustę i kminek. Smażyć kilkanaście minut, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć ziele i liście. Dodać pieprz, wymieszać i odstawić do wystudzenia

Ciasto:
– ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w sporą kostkę i ugotować do miękkości (wcześniej wyjąć ziemniaki-szybciej się ugotują)

– warzywa dokładnie utłuc lub zmielić w maszynce. Dodać sól i pieprz do smaku. Wystudzić
– masę warzywną przełożyć do miski, zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce, wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą masę i dokładnie wymieszać
– z masy odrywać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozpłaszczać w dłoni, nakładać farsz i dokładnie sklejać
– gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia

DSC_0036

DSC_0022

DSC_0027

7 Komentarze

  1. Ach, jakie to pyszne. Ziemniaki, kapusta i cebulka – to nie może nie smakować.
    A następnym razem może dodam nieco grzybów suszonych do farszu to będzie miks ulubionych pierogów z pyzami.

  2. To jest taaak dobre!!! Miłość od pierwszego kęsa. Troszkę przy nich pracy, ale warto. Świetny pomysł z upchaniem jeszcze warzyw do ciasta. Dziękuje bardzo :)

  3. Długo szukałem przepisu na pyzy warzywne ( nie z nadzieniem warzywnym ale z ciastem nie z samych ziemniaków )
    Dzięki za odważną inspirację niebawem spróbuję i chętnie się podzielę wrażeniami .
    Uwielbiam pierwiastek twórczy w gotowaniu.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *