PODKARPACKIE RACUCHY DYNIOWE
weganon 11 września 2018

DSC_0040

Niewiele osób wie, że dynia jest mocno zakorzeniona w kuchni regionalnej. Na blogu już pojawił się jeden przepis z dynią. Pączki kujawskie. W wielu regionach spotkacie zupy na mleku z dodatkiem zacierek lub innych klusek. Popularna była również dynia z kaszą z dodatkiem skwarek. Na polskich stołach pojawiła się około 1700 roku. Najpierw w formie wykwintnych dań na magnackich stołach. Z czasem trafiła pod strzechy. Przetwarzana na wiele dań, które odeszły w zapomnienie.

Dynie wykorzystywano i nadal się stosuje w kuchni Podkarpacia. Szczególnie w rejonach bieszczadzkich (Lesko, Cisna, Solina). Jednym z takich dań, są racuchy dyniowe. Trochę inne niż znamy. Nie są na drożdżach, a na kwaśnym mleku. Klasycznie, dynie ścierano na tarce. Ja wybrałem mus. Zamiast kwaśnego mleka, jest zakwaszone octem mleko sojowe. Dodatek owocowego octu, powoduje, że otrzymujemy zakwaszone mleko. W towarzystwie sody, powstają puszyste i lekkie placki. Najlepsze z domową konfiturą z czarnej porzeczki lub wiśni, albo posypane pudrem :)

DSC_0047

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka mleka sojowego
– 1 szklanka musu dyniowego
– 2 łyżki octu owocowego (jabłkowy, z dzikiej róży itp.)
– 1 płaska łyżeczka sody
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka dowolnego cukru
– olej do smażenia

WYKONANIE:

– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut
– dodać mus dyniowy, cukier i wymieszać
– dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek
– nakładać ciasto na patelnie (teflonowa, tytanowa lub inna nieprzywierająca. W żadnym wypadku ceramiczna), z niewielką ilością oleju
– smażyć placki z obu stron na rumiano
– podawać z dowolną konfiturą, roślinną śmietanką lub posypane pudrem

DSC_0041

DSC_0033

DSC_0043

24 Komentarze

  1. Jaka powinna byc konsystencja ciasta? Wyszło mi dość gęste, a same racuchy ciut gumowate – choć nadal bardzo smaczne. Nie wiem jednak czy na przyszłość nie powinnam celować w bardziej puszystą wersję.
    I drugie pytanie: czy racuchy można zamrozić?

  2. To najlepsze placuszki ever. Serio. Nie spodziewałam się, że będą tak pyszne, słodkie, a jednocześnie sycące.
    Dodałam trochę przypraw i uważam je za mistrzostwo świata. Jutro powtórka :)

  3. Czy jeśli zamiast mleka sojowego z octem użyję kefiru, to nadal muszę dodawać sodę ? Wolałbym jej uniknąć :)

  4. Racuchy wyszły pycha! Połowę zrobiłam na wytrawnie dodając do ciasta pokrojoną w kosteczkę paprykę, a drugą połowę na słodko z pokrojonymi bananami i jabłkami. Są super pulchne i pięknie wyglądają <3 Jedną porcję wrzuciłam do pieca i nie wyszła aż tak spektakularnie 😉 Smażenie na dobrej patelni z kropelką tłuszczu wygrywa.
    Dzięki!

  5. Cześć :)
    Wyglądają smakowicie. Myślisz, że takie placuszki wyszły by też dobrze z piekarnika?
    Pozdrawiam

  6. Mus dyniowy to nic innego, jak upieczona i zmiksowana na gładko dynia. Najlepsza jest Hokkaido lub piżmowa

  7. Witam, może to głupie pytanie.. ale jak zrobić mus dyniowy do tych placków? :) i z jakiej dyni? :) z góry dziękuję za odp.

  8. Myślałam, że z dyni zrobiłam już wszystko, a tu racuchy! Wyszły przepyszne, takie same jak na drożdżach. Dziękuję

  9. to jest kuchnia regionalna. Jedyne, co zmieniam to wersje wegetariańskie na wegańskie. Nie jest to blog o kuchni bezglutenowej, tylko roślinnej, choć potraw bezglutenowych jest bardzo dużo

  10. To moje oraz czytelników doświadczenia. Złe doświadczenia. Placki czy naleśniki bez jajek i mleka krowiego, niestety przywierają. Można dodać oczywiście dużą ilość tłuszczu, ale wtedy takie placki by je „wypiły”. Przy ostatnim przepisie na racuchy, takie własnie były problemy. Okazało się, że to wszystko przez patelnie ceramiczne. Ja miałem raz i nigdy w życiu już nie kupię. Zaznaczam, że była dobrej jakości i dość droga.

  11. Placki wyglądają bardzo smacznie, ale zastanowiła mnie przestroga przed patelniami ceramicznymi… Czym Ci one zawiniły? 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *