Są sałatki, które można jeść ciągle. Aromatyczne, pełne zdrowych składników, ziół i przypraw. Najlepsze są ze świeżych składników. Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami.
Jedne pasują do grilla, inne do obiadowych kotletów. Jeszcze inne na śniadania czy kolacje. Ta jest idealna do tych pierwszych zastosowań. Do szaszłyków i burgerów. Również do przysłowiowego kotleta.
Młode ziemniaki, dymka, zielony groszek, ogórek, koper i natka. Jednym słowem mówiąc kwintesencja wiosny. Do tego śmietanka sojowa lub inna. Uzależnia i nie można oderwać się od niej
SKŁADNIKI:
– 1 kg młodych ziemniaków
– 1 opakowanie mrożonego groszku 400 g
– 1 średni świeży ogórek typu wąż
– 2 gałązki sporej dymki z małymi cebulkami
– 1 mały pęczek koperku
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– śmietanka sojowa (wg tego przepisu) lub inna
WYKONANIE:
– ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Ugotować w solonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą
– groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą
– ogórka pokroić w średnią kostkę
– dymkę, koper i natkę drobno posiekać
– wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Ilość zależy od naszych upodobań. Doprawić do smaku solą i pieprzem