JAK ROBIĆ I Z CZEGO MLEKA ROŚLINNE
weganon 7 kwietnia 2017

DSC_0020

Określenie mleka roślinne są oczywiście mylące i zastosowano je do celów komercyjnych. Zdążyły się jednak przyjąć w potocznym znaczeniu. Bardziej fachowa nazwa powinna brzmieć napoje roślinne.

Nie ważna jest nazwa a skład i zastosowanie owych płynów. Chętnie po nie sięgają weganie, ale również uczuleni na laktozę lub osoby, którym zapach i smak mleka zwierzęcego zwyczajnie przeszkadza. Każde ma swoje wady i zalety.

Z czego można uzyskać napoje roślinne? Z ziarna zbóż, płatków, orzechów, pestek czy nasion. Zazwyczaj moczy się je w wodzie by spęczniały i lepiej ulegały rozdrobnieniu. Wystarczy blender ręczny, kielichowy lub malakser. Uzyskaną masę wykładamy na gazę lub specjalne siatki do mlek roślinnych. Odcedzamy płyn (to nasze mleko) a pozostały na gazie produkt wykorzystać, jako dodatek do ciastek, batonów, zagęszczania zup czy roślinnych twarożków.

W ten sposób powstają napoje na bazie orzechów czy nasion. Soja lub ryż wymagają obróbki cieplnej by przygotować z nich napój.

Niektóre mają specyficzny smak. Wystarczy wtedy dodatek smakowy (wanilia, sok z cytrusów, sok owocowy) by stały się przyjemne w smaku.

Do czego stosować? Podobnie jak mleka zwierzęce. Naleśniki, placki, owsianki, ciasta i ciastka. Możliwości są praktycznie nieograniczone. W tabeli podane są przykłady, z czego i jak wykonać mleka roślinne.

Moja wersja wykonania to 1 szklanka suchego składnika/5 szklanek zimnej wody do moczenia (wylewamy ją. Wyjątek wiórki kokosowe i mak)/ 4 szklanki zimnej wody do miksowania. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

DSC_0017

SKŁADNIK

CZAS MOCZENIA
W WODZIE [h]

UWAGI

Migdały

8 – 10 Migdały ze skórką lub bez

Nerkowce

4

Orzechy laskowe

8

Orzechy ziemne

8

Niesolone i nieprażone

Sojowe

10

Ziarno po namoczeniu zmiksowane
a następnie ugotowane i dopiero odcedzone

Owsiane

4-5

Z płatków zwykłych lub górskich. Z ziarna

Ryżowe

Najlepszy brązowy. Rozgotowany
a następnie na 1 szklankę masy/ 3 szklanki wody i zmiksować

Kokosowe

3-4

Najlepsze w wiórek kokosowych. Woda do zalania musi być gorąca

Sezamowe

3-4

Najlepsze z ziaren niełuskanych

Dyniowe

5-6

Najlepsza dynia o zielonej skórce

Konopne

8-9 dla niełuskanych ziaren, 1-2 dla łuskanych

Orkiszowe

10

Najlepsze z całego ziarna

Gryczane

8-9

Najlepsze nieprażone ziarno

Łubinowe

10

Słonecznikowe

8-9

Makowe

5-6

Pełne ziarno i gorąca woda

Jaglane

Kasza ugotowana w wodzie 1:1 a do miksowania 3 szklanki wody

DSC_0014

17 Komentarze

  1. Czyli np. biorę szklankę maku zalewam na te parę godzin, a potem z jaką ilością wody blenduje 3 czy może 4 szklanki?

  2. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. :-) Post dotyczący mleka sojowego przeczytałam. Ale czasu gotowania mleka tam nie ma, tylko żeby doprowadzić do wrzenia i mieszać, a potem jeszcze raz zagotować. Więc w sumie nie wiem. Czy to znaczy, że wystarczy go tylko 2 razy zagotować? A gotować przez określony czas już nie trzeba? Czy zagotować i chwilę pogotować jednak. Tylko jak długo. A potem jeszcze raz. Nie za dobrze toleruję jeszcze strączkowe dlatego tak się dopytuję. Pozdrawiam.

  3. 1. moczenie wypłukuje kwas fitynowy, który nie jest zbytnio zdrowy. Zresztą też wymywa się wszelkie zanieczyszczenia
    2. zapraszam do postu o mleku sojowym. Ta jest sprawdzony od 25 lat przepis :)
    3. gorąca woda powoduje przyspieszenie pęcznienia i lepsze wyciąganie kwasu CLA z maku i kwasu laurynowego z kokosa, które są bardzo cenne

  4. Hej, ale fajny post. :-) Bardzo się przyda. Tylko mam trochę pytań:
    1. dlaczego wodę z moczenia wylewamy, spotkałam się z poglądem żeby tą wodę miksować, ponieważ razem z wodą odlewamy część wartościowych składników, tzn dotyczy to oczywiście orzechów, a nie soi;
    2. Jak długo gotować mleko sojowe, rozbieżności w przepisach są spore, od 3 minut do 30, ja gotuję 20, ale może za długo 😉
    3. Dlaczego do maku i kokosa gorąca woda?
    Pozdrawiam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *