„SER” Z ZIEMNIAKA I DYNI + NAJLEPSZE ZAPIEKANKI :)
weganon 2 stycznia 2017

dsc_0029

Czy jedno danie może nas przenieść w dawne czasy? Zdecydowanie tak. Smak, który pozostaje na lata w pamięci i kilka trików kuchennych pozwala na powrót w przeszłość. Trochę dziwnie to wszystko brzmi, ale już wyjaśniam.

Wegańskie „sery” są różnej, jakości i o różnym smaku. Niektóre to chemiczny koszmar, który nadaje się tylko do zakitowania okna. Na blogu pojawiło się już kilka alternatyw, do których często wracam. Jednak osławiony ser z ziemniaka wygrywa w podskokach. Tak mi się wydawało do czasu, gdy dodałem dyni do masy. Tu nie chodzi tylko o kolor. Dynia nadaje przyjemnie słodkawego smaku. Kilka dodatków i otrzymujemy coś wyjątkowego. Jak to określiło grono konsumujących „smak topionego serka w lepszym wydaniu” :)

Z czym kojarzą mi się wycieczki szkolne? Oczywiście z kolejkami po zapiekanki lub gofry. To był obowiązkowy punkt każdego wypadu na miasto. Pamiętam jak dziś, kiedy budka na pętli autobusowej w Wilanowie była oblegana. Wielkie buły z pieczarkami i serem. Do tego ketchup i drobno posiekany szczypiorek. Pieprz i sól. Tylko tyle i aż tyle. Na jednej sztuce się nie kończyło.

Jak każde miasto i Warszawa ma swoją kuchnię. To nie tylko flaki z klopsami czy ciasto
W-Z. To także zapiekanki w Wilanowie czy w Centrum miasta. Ten substytut sera przeniósł mnie w tamte czasy. Znów można zasiąść i wcinać metrowe buły z dodatkami :)

dsc_0024

SKŁADNIKI:

Na ser:
– 3 średnie ziemniaki

– ½ kg dyni piżmowej (po obraniu) lub hokkaido
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 3 łyżki dowolnego oleju
– 8 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki łagodnego curry w proszku

Na zapiekanki:
– 2-3 paluchy lub 1 bagietka

– ½ kg pieczarek
– sól i pieprz do smaku
– 1 cebula

WYKONANIE:

Ser:
– ziemniaki obrać i wraz z dynią pokroić w sporą kostkę

– ugotować, odcedzić, przełożyć gorące do malaksera. Dodać olej, curry, płatki i paprykę. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem

dsc_0128

Zapiekanki:
– cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Smażyć z dodatkiem szczypty soli aż odparuje większość płynu

– bułki przeciąć na pół. Ułożyć pieczarki z cebulą i ser (najlepiej przełożyć do woreczka na mrożonki, odciąć końcówkę i wycisnąć na bułkę). Piec 15 minut w 200 stopniach

dsc_0030

12 Komentarze

  1. Można spróbować. Zależy od agaru. Są różne na rynku. Ja na szklankę płynu, dodaje zazwyczaj 1 płaską łyżeczkę agaru

  2. do czego ten ser można jeszcze użyć? wychodzi go sporo. jak długo można przechowywać? jedyne co to mi się nie ciągnie jak zwykły ser, więc wszystko leci z buły, nie ma wiązania… ale daje rade smakowo :)

  3. A czy można zamiast świeżej dyni dodać odpowiadającą jej ilość puree z dyni? Bo dynię już rzadziej widać na straganach, a mam zapas puree z dyni w domu.

  4. Robiłam już „ser” z ziemniaka i potwierdzam, ze jest super :) A zapiekanek nie jadłam chyba z 5 lat :( Koniecznie muszę nadrobić zaległości!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *