TARTA DROŻDŻOWA Z AROMATYCZNYM FARSZEM
weganon 5 lutego 2016

Uwielbiam kuchnię włoską. Cenie ją za prostotę składników, szybkie wykonanie potraw i oczywiście za smak.
Bardzo często przygotowuje potrawy Italii. Głównie pizzę, calzzone i desery. Ciasto drożdżowe może przybierać różne formy. Jedną z nich są wszelkie faszerowane warzywami placki czy tarty. Bardzo popularne w Toskanii i Genui. Możemy sobie takie wykonać, kiedy znudzą się nam płaskie formy. Zamiast blaszki z wyjmowanym dnem do tart można użyć tortownicy.
Farsz to pełna dowolność. Ma być tylko na tyle zwięzły by podczas krojenia nadzienie nie wypadało. Po upieczeniu na wierzch sypiemy świeże zioła. Mały kawałek potrafi bardzo nasycić i smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
– ciepła woda


Na farsz:
– 0,5 kg pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 czerwona papryka
– spora garść rukoli
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku


WYKONANIE:


Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, drożdżami i oliwą
– powoli dodawać ciepłą wodę w ilości by powstało miękkie elastyczne ciasto
– wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na minimum godzinę

Farsz:
– cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki wody i dalej dusić kilka minut
– pieczarki pokroić również małą kostkę i dodać do patelni. posypać odrobiną soli. Smażyć do chwili aż składniki będą miękkie i odparuje woda
– dodać posiekaną rukolę, przyprawy i sos. Doprawić solą i pieprzem i zagotować
– ciasto wyrobić ponownie przez chwilę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica ok. 30 cm) a następnie wyłożyć farsz
– piec 20-25 minut w 210 stopniach

 

11 Komentarze

  1. Zrobiłam, całkiem smaczne, dzięki:) U mnie tylko ciasto za bardzo wyrosło, miałam paczkę drożdży 9g i to widać za dużo, następnym razem dam pół.

  2. WOW! Ale to musiało być pyszne! Kuchnie włoską uwielbiam, wiec to propozycja idealna dla mnie :) Jesteś mistrzem!

  3. "Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki i dalej dusić kilka minut" – dolać pół szklanki czego, przecieru pomidorowego, jak się domyślam? A co z resztą przecieru? W składnikach podana jest cała szklanka :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *