WEGAŃSKIE BUŁKI BATATOWE
weganon 11 maja 2016
DSC_0001
Bataty funkcjonują w potrawach wytrawnych i słodkich. Ich uniwersalność wynika ze smaku, jaki mają. Słodki, lekko mdły, ale świetnie sprawdzający się w zestawieniu np. z czekoladą jak i ostrym sosem pomidorowym.
 
To, że stosuje je w burgerach to rzecz oczywista. Jednak postanowiłem zrobić mały przekręt i zrobić bułki hamburgerowe z ich dodatkiem. Nie chodziło mi tylko o kolor, ale o uzupełnienie smaku kotleta. Jestem z tych, co uważają, że burger plus bułka i dodatki mają tworzyć całość a nie być z innej parafii.
 
Zmieszałem puree z batatów z mąka, drożdżami i przyprawami. Bułki wyszły o pięknym kolorze i niesamowitym smaku. W towarzystwie bugera z soczewicy i grzybów idealnie się sprawdził. Konsystencja jest bardziej zbita niż kapciowata.

DSC_0007
SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej (ok. 500 g)
– 2 średnie bataty lub 1 duży (ok. 500 g)
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie niesłodzone sojowe)
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu
– 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

– bataty obrać, pokroić w sporą kostkę i ugotować do miękkości, odcedzić. Dodać mleko i zmiksować na gładko
– mąkę wymieszać z solą, kminem, kolendrą i drożdżami. Dodać puree i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Powinno być gładkie i elastyczne
– ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 2 godziny
– ponownie wyrobić ciasto i podzielić na kilka kawałków (ja zrobiłem 10 małych bułeczek), uformować bułki, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut
– piec 20 minut w 190 stopniach

DSC_0020

DSC_0027

 

15 Komentarze

  1. Gdybym użyła puree dyniowe (mam dużo zamrożonego), to też odmierzyć 500g? Czy nie kombinować?

  2. Dziękuję za przepis! Wspaniałe te bułeczki! Myślałam, że są niedopieczone, bo były bardzo mięciutkie po 20 minutach w piekarniku, ale okazało się że są poprostu delikatne i mięsiste, naprawdę polecam przepis i włączam na stałe do repertuaru

  3. Świetny przepis! Bułeczki wyszły puszyste i mięciutkie. Zrobiłam je do domowych burgerów i pasowały idealnie. Dzięki za inspirację. :)

  4. Czy można w tym przepisie zamienić mąkę pszenną/orkiszową na owsianą?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *