SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW ZE ŚMIETANKĄ SŁONECZNIKOWĄ
weganon 26 kwietnia 2016
DSC_0062

Młode ziemniaki najlepiej smakują z zakwaszonym mlekiem sojowym, koprem i chłodnikiem z botwinki, rzodkiewek i ogórka. Pieczone z sosem czosnkowym, dymką i dużą ilością cytryny. Obtoczone pokrzywowym pesto z mlekiem ryżowym. Propozycji jest wiele.
 
Jednak dla mnie bezkonkurencyjna jest sałatka ze świeżym ogórkiem, groszkiem konserwowym i koprem. Do tego śmietanka ze słonecznika i nic więcej nie potrzeba :)
 
Wiosenne danie na każdą część dnia. Dużo smaku i świeżości. Obowiązkowy zestaw do grillowanych burgerów z botwiny, ciecierzycy i pestek słonecznika.

DSC_0048
SKŁADNIKI:

– 1 kg młodych ziemniaków
– puszka groszku konserwowego
– 1 długi ogórek
– pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– na śmietankę – pół szklanki pestek słonecznika, 1 spory ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– słonecznik namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Odlać, przepłukać zimną wodą i zmiksować pestki z 1 szklanką wody na gładko. Dodać starty czosnek oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
– ziemniaki obyć i pokroić w średnią kostkę. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
– ogórka pokroić w średnią kostkę
– w misce wymieszać ziemniaki, ogórki, groszek, posiekany koper ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem

DSC_0073
DSC_0047

5 Komentarze

  1. Do szklanki niesłodzonego mleka sojowego dodaję łyżkę soku z cytryny. Mieszam i odstawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Najlepsze jest Alpro :)

  2. Kwaszone mleko sojowe??!! :> Błagam o przepis! :) Jeśli się okaże, że przepisem jest pozostawienie mleka żeby skwaśniało, a ja wyrzucałam czasem mleko ze względu na kwaśny posmak to poddaję się! Klęczę na grochu do czasu skwaśnienia kolejnego mleka a potem wybaczam sobie robię sałatkę z ziemniaków !

  3. Zrobiłam sobie z mamą dziś taką sałatkę, to nasz początek z weganizmem i była przepyszna! Na pewno przepis zagości u nas na dłużej! :)

  4. Zrobiłam sobie z mamą dziś taką sałatkę, to nasz początek z weganizmem i była przepyszna! Na pewno przepis zagości u nas na dłużej! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *