PIECZONE MARCHEWKI I BATATY ORIENTALNIE
weganon 9 kwietnia 2016

Wiosna ma to do siebie, że obdarza nas młodymi warzywami, które uwielbiam. Najczęściej zjadam je na surowo. W sałatkach czy surówkach, koktajlach, sokach. Nowalijki nadają się również idealnie do pieczenia. Obróbka jest szybka a smak łagodny.
Z wszystkich warzyw wiosennych najbardziej lubię pieczone młode marchewki i rzodkiewki. By nadać marchewkom więcej słodyczy i egzotycznego smaku obtaczam je w przyprawach.
 
Olej, syrop daktylowy lub klonowy, cynamon, curry i mielony kmin. Jeżeli nie jedliście takich marchewek to szczerze polecam. Do tego lekko kwaśny sos z tahiny z cytryną i mamy układ idealny.
Tak jak marchewki podobnie można piec bataty. Te warzywa mają swoją naturalną słodycz, ale czemu by jej jeszcze nie podkręcić :)

 

SKŁADNIKI:
 
– 10 młodych marchewek
– 2 spore podłużne bataty 
– 3-4 łyżki oleju rzepakowego
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka mielonego kminu
– 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
– szczypta soli
– łyżeczka curry
 
 
WYKONANIE:
 
– marchewki umyć i przekroić wzdłuż na pół
– bataty obrać i pokroić w grube słupki
– w misce wymieszać pozostałe składniki i obtoczyć w nich warzywa
– ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 30 minut (aż będą miękkie, ale nie ciapowate) w 200 stopniach

6 Komentarze

  1. Robie sam. Rozgrzewam patelnię, wsypuje sezam i od razu zestawiam i wysypuję ziarna. Miksuję w blenderze kielichowym do płynnego stanu

  2. A sos z tahiny jak zrobic? W googlach tyle przepisow, ze nie wiadomo, na ktory sie zdecydowac. 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *