BURGERY Z PIECZONYCH BATATÓW I SELERA Z KASZĄ JAGLANĄ
weganon 3 kwietnia 2016

O ile kotlety to typowo obiadowe danie to burgery można wcinać, jako produkt na każda porę dnia. Samodzielnie czy w smacznej bułce nie ma znaczenia. Obowiązkowo świeże chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Obok pasztetów roślinnych to kolejny klasyk przyciągający nieprzekonanych do roślinnych alternatyw popularnego fast foodu.
Wegańskie burgerownie przyciągają rzesze fanów popularnej sieciówki. Wielu z nich pozostaje i stwierdza, że roślinne kotlety bija na głowę smakiem te mięsne. To nie są bajki. Taka jest prawda.
Jak jestem na mieście zawsze zahaczam moją ulubioną Krowarzywa. Ilość konsumujących wskazuje na popularność tego typu szybkiego jedzenia. Częściej jednak robię swoje domowe. Wrzucam dowolne składniki, formuje okrągłe kotleciory i piekę. Nie przepadam za smażonymi. Do tego sos tatarski lub BBQ, mnóstwo świeżych warzyw, pyszna buła i nic więcej nie potrzeba.
Już niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Takie burgery to idealny składnik na balkonową imprezę jak i warsztaty kulinarne, które niedługo będą na 30 metrowym tarasie :)
SKŁADNIKI:
 
– 2 spore bataty
– 1 średni seler
– pół szklanki kaszy jaglanej
– mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
– szklanka otrębów owsianych
– szklanka pestek słonecznika
– łyżeczka wędzonej papryki
– łyżeczka nasion kminku
– łyżeczka czarnuszki
– łyżeczka curry
– łyżeczka tymianku
– łyżka oregano
– sól i pieprz do smaku
 
 
WYKONANIE:
 
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wystudzić
– bataty i selera obrać, pokroić w spore kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia. Polać olejem, posypać oregano i upiec na miękko w 200 stopniach. Wystudzić
– słonecznik zmielić malakserem prawię na mąkę
– seler, bataty dokładnie zmiksować blenderem, malakserem lub zmielić w maszynce. Dodać słonecznik, otręby oraz zioła i przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– formować burgery, układać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w 190 stopniach

3 Komentarze

  1. wlasnie pochlonelismy z 20 plackow w 6 osob, podanych z salata i kalafiorem. Zrobilam 2 wersje, smazone na patelni w bulce tartej i pieczone, obie wersje rewelacyjne, dziekuje :) Twoj blog jest moja ksiazka kucharska :)

  2. Też jestem fanką Krowarzywa i raz na tydzień staram się tam wpadać 😀 A burgery warzywne domowe też są super <3 Twoje batatowe wyglądają cudownie, chętnie bym się skusiła :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *