BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BATATÓW I SŁONECZNIKA
weganon 10 kwietnia 2016

Lody z batatów i daktyli dawno zniknęły. Jednak postanowiłem tą masę przerobić na ciasto. Co można wytworzyć z mocno czekoladowej mieszanki? Tylko brownie.
Jednak to nie jest takie zwyczajne brownie. Często dostaje od Was pytania o bezglutenowe wersje moich dań. Na blogu jest ich sporo, choć nie jestem na diecie bezglutenowej. Ciężko jest otrzymać te wersje i trzeba nie lada wprawy by dodać odpowiednią ilość płynów i skleić wszystkie składniki.
 
Bataty i daktyle świetnie wiążą bezglutenowe mąki. Działają jak jajka. Wybór mąki też jest nie bez znaczenia. Często stosuje się mieszanki. I tak do ryżowej dodaję się ziemniaczaną.
W tym wypieku jednak główną role gra mąka z ziaren słonecznika. Bez problemu można ją zrobić samemu. Wystarczy zmielić ziarna młynkiem czy malakserem, który ma nożyk w kształcie litery S. Oprócz słonecznika jest również trochę maki ryżowej.
 
Kolejna kwestia wypieków bezglutenowych to środki spulchniające. Proszek do pieczenia zawiera zawsze mąkę pszenną. Można jednak już bez problemu kupić wersje bezglutenowe. Ja stosuje kamień winny, który kupuje chociażby w EVERGREENIE. Zawsze łączę proszek z sodą. Poprawia ona, jakość wypieków.
Moje brownie zawsze mają na wierzchu dodatkową czekoladę. Lubię posypać ją sporą ilością cynamonu.
SKŁADNIKI:
 
– porcja masy z batatów i daktyli z tego PRZEPISU
– 2 szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki mąki ryżowej
– 3 łyżki kakao
– pół szklanki dowolnego syropu (daktylowy, z agawy, klonowy) lub nierafinowanego cukry trzcinowego
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (np. kamienia winnego)
– łyżeczka sody
 
Na polewę:
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego 
– 1 czekolada 70% 100 g
– cynamon do posypania
 
 
WYKONANIE:
 

– słonecznik dokładnie zmielić na mąką za pomocą młynka lub malaksera z nożykiem w kształcie literki S. Przenieść do miski
– dodać mąkę ryżową, proszek, kakao i sodę i dokładnie wymieszać
– dodać masę z batatów i daktyli oraz syrop. Dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta
– formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę i wyrównać wierzch (polecam to zrobić wilgotną łyżką bo masa się klei lub dłońmi)
– piec 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić

Polewa:

– mleko podgrzać do wrzenia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i wylać na ciasto. Posypać cynamonem

 

5 Komentarze

  1. Czy „porcja masy z batatów i daktyli z tego” to ta sama ilość co w lodach (2bataty i 15daktyki)?
    Czy w tej „porcji…” użyć tylko batatów i datyli, czy pozostałe składniki z lodów również?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *