TARTA DAKTYLOWO – CZEKOLADOWA I MUS DAKTYLOWY
weganon 17 marca 2016

Powoli nadchodzi mój ulubiony okres pierwszych owoców. Obowiązkowo lądują w koktajlach i przede wszystkim deserach. Tarty są tym rodzajem ciast, które lubię najbardziej. Dlaczego? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Spody niepieczone. Kremy zależne od naszych smaków i tego, co mamy w domu. Na wierzchu świeże i soczyste owoce. Niezależnie czy są to truskawki czy owoce jagodowe. Takie tarty są smaczne i zarazem widowiskowe.
Najczęściej kremy są na bazie czekolady z różnymi dodatkami zarówno smakowymi jak i wypełniającymi. Bardzo lubię połączenie czekolady z orzechami lub daktylami. Mam to szczęście, że dostaje te owoce od koleżanki, która często jeździ do Egiptu. Są dobrej jakości.
Z daktyli przygotowuje mus, którym słodzę wiele deserów. Ma on smak podobny do karmelu. Postanowiłem przy okazji tego przepisu podzielić się jak go robię.
 
SKŁADNIKI NA MUS:
 
– szklanka wypestkowanych daktyli
– woda
– łyżeczka soku z cytryny
 
WYKONANIE:
 
– daktyle zalać wodą w szklance w ilości zakrywające je. Odstawić na 5 godzin
– dokładnie zmiksować razem z woda, w której się moczyły. Dodać sok z cytryny i wymieszać
– przechowywać w lodówce do 4 dni
 
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
 
Na spód:
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka wiórków kokosowych
– plaska łyżka kakao
– 1 duży dojrzały banan
 
Na krem:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g
– szklanka musu daktylowego
 
Do ozdoby:
– świeże owoce, orzechy itp.
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– orzechy, pestki i wiórki dokładnie zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao.
– banana zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników. Wymieszać rękoma. Powinna powstać zwarta i gliniasta masa. Jeśli jest zbyt sucha to dodać więcej banana
– formę do tarty o średnicy ok. 30 cm (najlepiej w wyjmowanym dnem), wylepić masą (najpierw boki a później spód. Polecam nie a grubo – lepiej się je :) )
 
Krem:
– całą zawartość puszki (biały krem i wodę) wlać do garnka i zagotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na końcu dodać mus daktylowy. Dokładnie wymieszać
– masę wylać na spód. Wstawić do lodówki do momentu aż masa się zetnie
– następnie ułożyć na wierchy owoce i orzechy
– włożyć ponownie do lodówki.

11 Komentarze

  1. nie próbowałem, ale jak napełni się na gorąco i później zapasteryzuje z 10 we wrzątku to może się uda :)

  2. Fantastyczny przepis, ciasto jest pyszne, krem daktylowy.. tzw. "niebo w gębie":)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *