KREMOWY SOS CHRZANOWY I ĆWIKŁA Z PIECZONYCH BURAKÓW
weganon 26 marca 2016

Pasztety, wegańskie kiełbaski czy pieczenie najlepiej smakują z wyrazistymi sosami. Na moim stole w Wielkanoc są dwa. Kremowy „śmietankowy” sos chrzanowy i aromatyczna, kremowa ćwikła.
Sosy są bardzo proste w przygotowaniu. Kilka składników, dokładne zmiksowanie i gotowe. Bez zbędnego nadęcia i wydumanych składników. Ma być ekspresowo.
W sklepach można kupić śmietankowe sosy chrzanowe. Zawierają tarty chrzan, śmietanę i inne dziwne składniki konserwujące. Wegańska wersja jest pozbawiona nabiału. W takim razie jak uzyskać taką kremową konsystencję? Namoczone pestki słonecznika, które zmiksowane z niewielką ilością wody, musztardy, soku z cytryny i tartego chrzanu dają ten niepowtarzalny sos. Podaje go to pasztetów i pieczeni, ale również doprawiam nim biały barszcz.
Oprócz smaku nabiera również charakterystycznego zapachu jak i bieli (jakby był ze śmietaną).
Kolejny sos to ćwikła. Z pieczonych buraków. Są one bardziej słodkie niż gotowane. Dodatki podobne jak wyżej. Ilość dodawanego chrzanu do sosów jest sprawą bardzo indywidualna. Ja lubię czuć w nosie świdrowanie ostrego zapachu.

 

„ŚMIETANKOWY” SOS CHRZANOWY
 
SKŁADNIKI:
 
– szklanka pestek słonecznika
– sok z 1 cytryny
– łyżka musztardy
– sól do smaku
– tarty chrzan do smaku (ja dodałem 4 łyżki)
 
 WYKONANIE:
 
– słonecznik zalać 2 szklankami wody i odstawić na 10 godzin do namoczenia. Odlać wodę i przepłukać kilka razy woda na sicie
– słonecznik przenieść do blendera (najlepszy kielichowy), dodać szklankę wody, starty na drobnych oczkach chrzan, musztardę i sok z cytryny. Wszytko dokładnie zmiksować. Doprawić solą do smaku
– przechowywać w lodówce do 3 dni
ĆWIKŁA Z PIECZONYCH BURAKÓW
 
SKŁADNIKI:
 
– 2 duże lub 3 małe buraki
– tarty chrzan
– sok z połowy cytryny
– łyżka musztardy
– dowolny syrop (klonowy, daktylowy lub inny) do smaku
WYKONANIE:
 
– buraki drobno pokroić, przenieść do blendera kielichowego wraz z sokiem cytrynowym, musztardą i chrzanem (dodałem 2 łyżki). Dokładnie zmiksować
– można dodać dowolny syrop dla podniesienia słodkości ćwikły. Ja również dodaje łyżkę sosu śmietankowego 

2 Komentarze

  1. Na moim stole … różnorodnym bo i weganie i mięsożercy zasiądą do niego … pojawią się Twoje sosy. Nie może być inaczej :) Na szczęście jest jeszcze czas … Wszystkiego dobrego na święta i dzięki za przepis i jego prostotę. Lecę namaczać słonecznik.
    Pozdrawiam świątecznie

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *