KOTLETY Z PIECZONEGO SELERA I DUSZONEGO PORA Z GRZYBAMI
weganon 8 marca 2016

Nie przepadam za selerem w formie seleryby i gotowanej. Co innego, gdy to warzywo poddamy wysokiej temperaturze. Często piekę kawałki selera i wcinam z sosem czosnkowym. Seler pieczony w towarzystwie oregano.
Do masy selerowej dołączyłem duszonego pora, cebulę i pieczarki. Nadają głębie smaku reszcie składników.
Jeżeli chodzi o przyprawy to do selera pasuje kminek i czarnuszka. Pięknie pachną i niesamowicie smakują.
Składniki suche nadające zwięzłość masy to zmielone pestki słonecznika i mąka ryżowa. Możemy ją wymienić na kukurydzianą. Kotlety jak to u mnie najczęściej bywa były pieczone. Nie rumienią się bardzo, ale smak jest niesamowity. Lekko orzechowy.
Co do tego kotleta? Mizeria z koperkiem, dymką i czosnkiem
 
SKŁADNIKI:
 
– 2 spore główki selera
– biała część sporego pora
– 1 duża cebula
– 10 pieczarek
– 2 łyżki majeranku
– olej rzepakowy
– 2 łyżeczki czarnuszki
– łyżeczka nasion kminku
– łyżka oregano
– szklanka pestek słonecznika
– pół szklanki mąki ryżowej
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka tymianku
 
WYKONANIE:
 
– selera obieramy, kroimy w spore kawałki (zapobiegnie to nam wysuszeniu podczas pieczenia), polewamy kilkoma łyżkami oleju, posypujemy oregano, odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w 200 stopniach (do miękkości). Wystudzić i zmiksować dokładnie malakserem lub blenderem
 
– pora kroimy w cienkie talarki, cebulę i pieczarki w małą kostkę. Na patelnię wlewamy trochę oleju, wkładamy warzywa i grzyby, trochę soli, kminek i czarnuszkę. Smażymy do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy jeszcze parę minut i odparowujemy nadmiar płynu
– pestki słonecznika mielimy np. malakserem na prawię mąkę
– łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut
– blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy kotlety (dobrze to robić wilgotnymi dłońmi), układamy na papierze
– pieczemy 20 minut w 190 stopniach

10 Komentarze

  1. Czy jeśli zrobiłam z jednej dużej główki selera nie zmieniając propocji to coś się stanie?

  2. Ale one musiały być dobre!
    Uwielbiam pieczony seler, a pieczarki kocham :) Kotlety jak dla mnie idealne!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *