WEGAŃSKIE CHINKALI
weganon 16 lutego 2016

Kuchnia Gruzji kojarzy się większości z chaczapuri, badridżani czy właśnie z chinkali.  W wielu miastach Polski są wspaniałe miejsca oferujące tą kuchnię. Gruzja ma wspaniałe i aromatyczne dania. Pełne są świeżych warzyw, przypraw, ziół i orzechów. Gotowane, duszone czy smażone. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wielokrotnie miałem przyjemność jeść wegańskie wersje gruzińskich klasyków. Były obłędne w smaku.
Adżika, saciwi, tkemali, adżapsandali, lobani, lobio itd. Wszystkie te dania łączy jedno. Niepowtarzalny smak.
Chinkali w oryginale zawiera mielone mięso z przyprawami. Wersja wegańska zawiera nadzienie nie mniej aromatyczne. Przygotowałem je ze zmiksowanego jarmużu, suszonych pomidorów i zielonych oliwek.
 
Ciasto zrobiłem z mąki orkiszowej, którą dodatkowo wzbogaciłem w curry dla smaku. Sakiewki ugotowałem w wodzie, do której dodałem również curry, lubczyk, sól, kolendrę. Można oczywiście ugotować tylko w lekko osolonej wodzie.
Gotowe chinkali trzeba posypać dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Brać sakiewkę za koniuszek i wysysać
aromatyczne nadzienie :)
SKŁADNIKI:
 
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– łyżeczka soli
– łyżeczka curry
– woda
 
Farsz:
– 3 spore garści jarmużu
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 3/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
 
WYKONANIE:
 
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i curry. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto (podobne do tego na pierogi)
– ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny
 
Farsz:
– z pomidorów odlać olej. Zmiksować je z jarmużem i oliwkami.
– ja nie doprawiam już niczym. Farsz jest bardzo aromatyczny
 
– ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka (użyłem sporego kubka), umieszczać łyżeczkę nadzienia i sklejać brzegi tworząc sakiewkę
– chinkali gotować 10 minut we wrzątku
– podawać z dużą ilości mielonego pieprzu 
 
 

 

8 Komentarze

  1. Wygląda szałowo, nawet nie wiem czy nie lepiej niż oryginał 😀 A można ugotować w warzywnym bulionie? coś mi się kojarzy, że klasyka gotuje się w rosołku.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *