TOFURNIK WIELKANOCNY
weganon 28 lutego 2016

Na Wielkanoc czy Boże Narodzenie sernik musi być. To jedne z obowiązkowych ciast. W kuchni roślinnej mamy tofurniki. Idealnie imitują klasyczny serowy smakołyk. Gdy dodamy do niego sporo cytryny zamienia się w masę podobną do twarogowej. Gdy dołożymy rodzynki i wanilię to nie ma siły by odróżnić od oryginału.
Najbardziej tradycyjny sernik to ten z Krakowa. Z kratką i rodzynkami. Na kruchym spodzie. Często polany lukrem.
Moja wersja też ma kratkę. Wykonałem ją ze zmielonych ziaren słonecznika, wiórków kokosowych i zmiksowanego banana. Okazuje się, że ta masa po zapieczeniu jest chrupka jak kruche ciasto. Nie ma w niej żadnego tłuszczu i żółtek. Masa serowa jest klasyczna jak w każdych moich tofurnikach. Dodatkowo rodzynki. Ciasta nie polewam lukrem tylko posypuję pudrem nierafinowanym.
Prezentację na Wielkanoc czas zacząć :)

 

SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 2 dojrzałe banany
– 2 płaskie łyżki nierafinowanego cukru pudru
 
Na masę:
– 3 kostki naturalnego tofu po ok. 180 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzi do lodówki
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 cytryny
– pół szklanki nierafinowanego cukru pudru lub więcej w zależności jak lubicie słodkie ciasta
– szklanka rodzynek
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić za pomocą blendera lub malaksera na prawie mąkę. Dodać cukier i rozgniecione banany
– powstałą masa powinna mieć konsystencję gliniastą
 
Masa:
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować tofu, białą stałą część z mleka kokosowego (wodę wylewamy), cukier, mąkę, sok i skórki z cytryny na gładko
– dodajemy rodzynki i mieszamy
 
– dno formy o wymiarach ok. 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy dno częścią masy (spodu) ok 0,5 cm
– na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch
– resztę masy, która była na spód wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku mm
– lekko zdejmujemy górną część papieru, z powrotem ją kładziemy i przekręcamy na dół i zdejmujemy drugi arkusz (ułatwi nam to zdejmowanie pasków ciasta)
– z placka wykrawamy paski szerokości ok 1 cm i układamy na masie serowej robiąc kratkę
– ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Chłodzimy kilka godzin
 

15 Komentarze

  1. Ah, oczywiście już widzę odpowiedź na swoje pytanie w tekście:) Tak to jest jak za studiowanie przepisów człowiek zabiera się późną nocą…

  2. jest prze-genialny mistrzu! a po tym jak zobaczyłam z czego zrobiony jest spód i krata jeszcze bardziej mnie zachwyciłeś :) od dawna myślałam o takim tofurniku z kratką <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *