AROMATYCZNY DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC
weganon 25 lutego 2016

Uwielbiam ciasta drożdżowe w wytrawnym wydaniu. Czy to pizza, tarta czy swego rodzaju zawijańce.
Farsz dowolny. Ważne by był intensywniejszy w smaku od drożdży. Nie mam ulubionych farszy. Wkładam to, co akurat mam pod ręką.
Wszystko zmiksowane, rozsmarowane na cieście i gotowe. Forma również dowolna. Bardziej wydumane gwiazdki, poskręcane rulony czy zawijasy. Oprócz smaku ma cieszyć oko.
SKŁADNIKI:
 
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
– około 1 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
 
Na farsz:
– garść drobno porwanych liści jarmużu
– garść rukoli
– garść roszponki
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 10 pieczarek
– 0,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka suszonego oregano
– 0,5 szklanki zielonych oliwek bez pestek
 
WYKONANIE:
 
Ciasto:
– wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać oliwę i powoli wlewać wodę w ilości zapewniającej powstanie gładkiego, elastycznego ciasta. Wyrabiać kilka minut
– ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 2 godziny
 
Farsz:
– z pomidorów odlać olej
– Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w benderze lub malakserze
– doprawić solą i pieprzem
 
– ciasto wyrobić chwilę ponownie. Rozwałkować cienko na prostokąt
– posmarować farszem i zwijać rulon wzdłuż dłuższego boku
– rulon skręcać wokół własnej osi kilka razy a następnie połączyć oba końce (utworzy się coś w rodzaju obważanka). Na wierzchu zrobić kilka nacięć nożem
– piec około 30 minut (do zbrązowienia) w 200 stopniach

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *