PIECZONY OMLET Z TOFU
weganon 31 stycznia 2016

Tofucznica zawładnęła moimi śniadaniami. Zrobiłem już kilka wersji tej lepszej alternatywny swojskiej jajecznicy. Z grzybami, pomidorami, jarmużem, papryką itd. Postanowiłem, że zmienię formę tego dania. Bardziej widowiskowa i z dodatkami, których nie było w tofucznicy. Zmiksowane tofu z mąką kukurydzianą, płatkami drożdżowymi, kurkumą i solą kala namak.
Co do tego. W zasadzie pełna dowolność. Co kto lubi. Ja dodałem cebulę, grzyby, dymkę i czerwoną paprykę. Można dodać ziemniaki, szpinak itd. Wszystko wymieszane z dużą ilością natkę pietruszki i upieczone.
Pokrojone w trójkąty z ostrym sosem pomidorowym. Takie śniadanie to marzenie :)
 
 
SKŁADNIKI:
 
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– 3/4 szklanki wody
– łyżeczka soli kala namak
– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 czerwona papryka
– 10 pieczarek
– 1 średnia cebula
– 1 dymka
– 1 pęczek natki pietruszki
– sól
 
WYKONANIE:
 
– tofu zmiksować z wodą, solą, płatkami, kurkumą i mąką na gładko
– warzywa pokroić na małą kostkę, wrzucić na patelnię dodać trochę soli (warzywa puszczą wodę) i smażyć.
– po ok. 5 minutach dodać trochę wody i dusić do miękkości
– odparować całkowicie wodę
– wymieszać warzywa ze zmiksowanymi składnikami i dodać drobno posiekaną natkę
– dno okrągłej formy (może być tortownica o śr. ok. 30 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
– piec w 190 stopniach około pół godziny (aż całość się zetnie)
 
 
 

5 Komentarze

  1. Wygląda wspaniale!Koniecznie muszę spróbować :)Czy po wystygnięciu (o ile da się wytrzymać do tego czasu nie zjadając całości)omlet jest zwarty i można zabrać kawałek "na wynos"?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *