GALARETKI POMARAŃCZOWE Z KARDAMONEM
weganon 18 stycznia 2016

Pamiętam kiedy ładnych parę lat temu, były w sprzedaży galaretki owocowe z karagenem. Zniknęły i zastanawiałem się czemu. Okazało się później, że prawdopodobnie karagen jest rakotwórczy.
Na całe szczęście w sklepach pojawił się agar. Znany mi była, ale bardziej jako produkt, który stosowałem zawodowo. Służy głównie do przygotowania pożywek mikrobiologicznych.
Agar jest roślinną substancją żelującą. Pozyskuje się go z krasnorostów. By żelowanie przebiegło prawidłowo, trzeba składniki podgrzać do wrzenia i utrzymać ten stan przez 1-2 minuty.
Ścinanie zaczyna się już w temperaturze około 50 stopni. Fajne jest to, że jeśli taki żel podgrzejemy, to znów otrzymamy ciecz (tzw. histereza) Koniec naukowych wywodów. Uwielbiam galaretki owocowe z przyprawami. Kardamon nadaje jeszcze bardziej cytrusowego smaku tym galaretkom. Nie jest to bez znaczenia, bo agar trochę łagodzi wszelkie smaki.
Oblałem je czekoladą, bo cytrusy w jej towarzystwie, to istne szaleństwo :)

SKŁADNIKI:

– 4 pomarańcze
– 3 płaskie łyżeczki agaru
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego


WYKONANIE:

– pomarańcze obieramy ze skórki i dokładnie miksujemy na gładko (powinny być 3 szklanki)
– przelewamy do garnka, dodajemy agar i dokładnie mieszamy
– podgrzewamy do wrzenia i gotujemy ok. 1-2 cięgle mieszając
– płyn przelewamy do dowolnej formy (do mufinek lub plastikowego pudełka)
– odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na godzinę do lodówki
– wyjmujemy (kroimy w dowolne kształty)
– czekoladę połamać i wraz z mlekiem umieścić w garnku. Podgrzewać do rozpuszczenia na średnim ogniu
– galaretki zanurzać w czekoladzie i kłaść na kratce do odcieknięcia
– wstawić na godzinę do lodówki
– można na wierzch posypać skórką pomarańczową

 

4 Komentarze

  1. Nie mogę się już doczekać Sierpnia, kiedy to będzie można wypatrywać Twojej ksiązki. Twoje przepisy , są nie tylko mało skomplikowane, ale i po wykonaniu udają się, są smaczne i składają się co bardzo ważne, z dostępnych składników. Czekoladki wyglądają mega smakowicie.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *