DOMOWE MASŁO KOKOSOWE
weganon 21 stycznia 2016

Kupienie dobrej, jakości masła kokosowego graniczy z cudem. W ogóle jego dostanie jest już samym wyzwaniem. Nie ma nic bardziej prostego niż zrobić swoje domowe. Wystarczy malakser lub blender kielichowy. Ja wykorzystuje ten drugi. Ma moc 550W i świetnie sobie radzi. Kupujemy dobrej, jakości niesiarkowane wiórki kokosowe i je zmielić do postaci płynnej. Trochę czasu to trwa, ale warto.  Obowiązkowo trzeba robić przerwy w miksowaniu, by nie zajechać sprzętu.
Masło jest idealne do różnych deserów. Kilka propozycji pojawi się na blogu. W temperaturze pokojowej twardnieje. Przechowuję go tygodniami w lodówce.  By znów miał płynną konsystencję, wystarczy wstawić słoik do gorącej wody na parę minut.
 
SKŁADNIKI:
 
– 2 pakowania wiórków kokosowych po 200 g
 
WYKONANIE:
 
– z tej ilości otrzymacie około półtorej szklanki masła kokosowego
– mielenie zaczynam od małych obrotów (rozdrabnianie wiórków)
 
 
– później zaczynamy szybsze mielenie. Powstaje masa przypominająca mokry piasek
 
– trzeba zgarniać zawartość ze ścianek
– po kilku minutach masa przypomina gęstą
mazie
 
– kolejny etap to znaczne upłynnianie
– na końcu wydziela się płynny tłuszcz i mamy gotowe masło

6 Komentarze

  1. Faktycznie ważne są dobre wiórki, lidlowskie zawsze się u mnie sprawdzały i to w „zwykłym” blenderze. Niestety dzisiaj miałam okazję się przekonać, że na wysuszone i kiepskie wiórki nawet blender wysokoobrotowy i dodawanie oleju kokosowego nie pomoże, po prostu nie dojdzie do upłynnienia.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *