PIERNIKOWE CIASTKA Z OKARY
weganon 3 grudnia 2015

 

Od czasu, kiedy znów mogę jeść produkty sojowe, przetwarzam spore ilości tego ziarna. Rzadko kupuje gotowe mleko. Sam je robię zazwyczaj w kilku litrowych ilościach. Później wytwarzam tofu, jogurt i kefir. Domowe produkty są o niebo lepsze od gotowców, bo wiemy co w nich jest. Możemy dokładać do nich co nam się podoba.
Po „wydojeniu” soi pozostaje stały odpad. Tzw. okara, czyli otręby sojowe. Można je dodawać do pieczonego chleba, batoników, klopsików i innych dań. Zawiera duże ilości białka i błonnika. Nie ma smaku. Stanowi świetny wypełniacz do innych potraw.
Po ostatniej produkcji sporo jej powstało. Pomysł się zrodził z okazji nadchodzących Świąt. Przed Bożym Narodzeniem będę robił duże ilości mleka sojowego. Mam już patent na wykorzystanie okary.
Piernikowe ciasteczka. Pełne korzennych przypraw, czekolady i orzechów. Struktura podobna do brownie. Lekko ciągnące. Choć nie jestem na diecie bezglutenowej, to często mam od Was prośby o takie dania. Te ciastka takie są. Dodałem mąkę kukurydzianą. Świetnie się sprawdziła.
Pomysł podczas przygotowania masy, miałem jeszcze jeden. Kiedy formowałem ciastka, lekko się rozwalały. Trzeba było dodać czegoś wilgotnego i lepkiego. Skoro w masie jest cynamon, to co może do niego pasować? Oczywiście jabłka. Wystarczyło je zmiksować blenderem i dodać.
Te ciacha zawładnęły moim podniebieniem. Nie przypuszczałem, że z sojowych farfocli można coś takiego wytworzyć. Na świątecznym stole wylądują na pewno :)

 

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki okary
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 płaskie łyżki kakao
– 250 g rodzynek
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– sok z 1 cytryny
– 2 jabłka


WYKONANIE:
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem na mus
– wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać
– dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia
– za pomocą łyżki nabierać masę i formować ciastka
– układać na papierze
– ciastka piec 30 minut w 180°C
– wystudzić
– można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać siekanymi orzechami

 

19 Komentarze

  1. Hej, czy sposób przygotowania mleka ma znaczenie? U mnie okara zostaje surowa, bo soję po namoczeniu przeciskam przez wyciskarkę i gotuję „wydestylowane” mleko. .. A są przepisy by zblendować soje, całość zagotować i przez gazę ..

  2. A czy jabłko żona czymś zastąpić bo akurat nie mam w domu? Może marchewka? Albo mus z moreli?

  3. Zrobilam ciastka z polowy porcji. Zmienilam troche przepis, bo nie mialam w domu skladnikow. Zamiast cukru trzcinowego – bialy cukier, zamiast kardamonu i cynamonu – 2 lyzeczki przyprawy do piernika, zamiast soku z cytryny i musu jablkowego – 5 lyzek musu ze sliwek mirabelek.

  4. Trzeba się powstrzymać, by od razu nie zjeść wszystkiego ciasteczka wychodzą przepyszne!!!!

  5. Zrobiłam dziś te ciasteczka. Wyszły smaczne – choć myślałam, że tych rodzynków jest za dużo.
    Przepis polecam. Pozdrawiam :)

  6. Twoje ciacha i inne słodkości zawsze będą mi się kojarzyć z czekoladowym wzorkiem na wierzchu, wyglądają obłędnie! <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *