OBIAD WEGANONA
weganon 8 grudnia 2015

Tym razem będzie trochę inaczej. Często dostaje od Was zapytania, jak wygląda moje śniadanie, obiad itd. Postanowiłem się podzielić jednym z moich obiadowych propozycji.
To co wcinam, jest bardzo często uzależnione od wielu czynników. Pory roku, nastroju, chęci na konkretne potrawy czy czasu.
Lubię konkretnie zjeść. Na talerzu często ląduje kotlecior, surówka i ziemniaki lub kasza. Do tego sok ze świeżych owoców lub kompot. To co jest akurat pod ręką.
Zaczynamy od „mięsa”. W tej propozycji, to mielone z ciecierzycy, kaszy gryczanej, suszonych pomidorów i przypraw. Pomidory mają to do siebie, że są bogate w umami czyli piaty smak. Tak naprawdę nie potrzeba wiele dodawać przypraw. Niepalona kasza gryczana nadaje spoistości, a ciecierzyca wypełnienia i białkowego kopa.
Kolej na surówkę. W okresie jesienno – zimowym, jem dużo kiszonek. Zawarty w nich kwas mlekowy, podnosi odporność. Jest to oczywiście ważne, ale dla mnie liczy się smak. Od dziecka uwielbiam kiszoną kapustę lub ogórki. Do kapusty trafia zawsze starta marchewka dla lekkiej słodyczy. Cebula dla ostrości. Gruszka dla większej soczystości. Kminek. W towarzystwie kapusty obowiązkowy. Do tego odrobina dowolnego oleju i gotowe.
Ziemniaki. Też nie są takie zwykłe. W tym przypadku puree zrobiłem z dodatkiem kalafiora, odrobiny mleka roślinnego, również kminku i natki.
Taki obiad mogę jeść każdego dnia :)

SKŁADNIKI:

Kotlety:
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 1 słoik suszonych pomidorów z zalewą ok. 300 g
– szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
– pół łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– pieprz i sól do smaku
– pół łyżeczki mielonej kolendry

Surówka:
– 0,5 kg kiszonej kapusty
– 1 średnia marchewka
– 1 mała cebula
– 1 twardawa gruszka
– łyżeczka nasion kminku
– chlust oleju (ja używam lnianego)

Puree:
– 5 średnich ziemniaków
– pół małego kalafiora
– łyżeczka nasion kminku
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– łyżeczka suszonego majeranku


WYKONANIE:

Kotlety:
– ciecierzycę namoczyć około 10 godzin w wodzie i ugotować do miękkości. Wystudzić
– kaszę ugotować pod przykryciem w 2 szklankach wody na małym ogniu (ok. 15 minut). Wystudzić
– pomidory odcedzić z zalewy i zmiksować na gładko z ciecierzycą
– dodać kaszę i przyprawy. Dokładnie wymieszać
– formować kotlety, kłaść na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 200 stopniach
– po upieczeniu odczekać chwilę. Kotlety po lekkim schłodzeniu stają się bardziej zwarte

Surówka:
– kapustę pokroić nożem na mniejsze włókna
– gruszkę i cebulę pokroić w małą kostkę
– marchewkę zetrzeć na grubych oczkach
– wszystko dodać do miski, wsypać kminek, dodać olej i wymieszać

Puree:
– ziemniaki ugotować razem z kalafiorem do miękkości. Odcedzić wodę
– utłuc tłuczkiem i dodać pozostałe składniki

 

13 Komentarze

  1. Wiecej takich wpisów :) jestem bardzo ciekawa co jadasz żeby się najeść bo w opinii wielu osób wegea to tylko dla leżących 😉 W ogóle to uwielbiam Twojego bloga i bylam na 1. Warsztatach w Krk :)K.

  2. Ja tego nie robię, bo ograniczam tłuszcze i nie przepadam za smażonymi. Możesz spróbować, ale nie ponoszę odpowiedzialności za efekt końcowy :)

  3. Dziewczyny. Jem 6 razy wciągu dnia. Mam niewielkie porcję i przez to nie chodzę głodny jak sporo moich wegańskich znajomych :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *