KORZENNE CIASTO GRUSZKOWE
weganon 1 grudnia 2015
Wśród znajomych w pracy, uchodzę za miłośnika gruszek. Kiedy sięgam do torby, to już się śmieją, że pewnie będę zaraz jadł te owoce. W okresie od września do wiosny pochłaniam olbrzymie ilości.
Lubię każdą odmianę. Jenak najlepsze są Marcinki. Niestety coraz trudniej je dostać. Praktycznie wyginęły. Można je spotkać na nielicznych targach. Mają piękną czerwoną barwę. Do codziennego pochłaniania idealne są Klapsy czy Lukasówki. Do pieczenia i na przetwory wybieram Konferencje.
Te ostatnie są fajne, bo zrywa się lub kupuje twarde jak kamień. Po kilku dniach są miękkie i soczyste.
Bardzo często piekę gruszki z przyprawami korzennymi. Mam wrażenie, że np. cynamon bardziej pasuje właśnie do tych owoców niż jabłek.
Nie ma chyba bardziej jesiennych ciast, niż właśnie gruszkowe. Wiem, że są jeszcze jabłka i śliwki, ale właśnie te owoce do mnie bardziej przemawiają.
Połączenie ich z cynamonem, kardamonem i goździkami, daje niepowtarzalny smak ciasta.
Nauczyłem się w takich wypiekać stosować musy owocowe. Oprócz smaku spełniają funkcję jajka.
Ilość ciasta jest na tortownicę i średnicy 30 cm.
Jak lubię jeść takie ciasto? Z ciepłym mlekiem orzechowym lub gorącą czekoladą :)

 

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej + do
wysypania formy
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
– 3 płaskie łyżki kakao
– 1 spory banan
– 5 lekko miękkich gruszek
– 3 płaskie łyżeczki cynamonu
– 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– pół łyżeczki mielonych goździków
– cukier puder do posypania  
– olej do posmarowania formy
 
WYKONANIE:
 
– 2 gruszki i banana dokładnie zmiksować blenderem
– w jednej misce połączyć suche składniki i wymieszać
– w drugiej połączyć mleko z musem owocowym
– powoli dodawać ciekłe składniki do suchych, ciągle mieszając mikserem
– 3 gruszki obrać i przeciąć na pół. Ponacinać w kilku miejscach ich wierzch
– dno tortownicy o średnicy około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– boki posmarować olejem i wysypać mąką
– przenieść masę i wyrównać wierzch
– ułożyć gruszki na wierzchu
– ciasto piec 40-45 minut w 180°C (do suchego patyczka)
– wystudzić i posypać cukrem pudrem
 

12 Komentarze

  1. Zrobiłam to ciasto w ten weekend i było bardzo dobre. Niestety miałam świeżo kupione owoce, więc nie były bardzo słodkie, mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie jeszcze lepsze.
    Pozdrawiam

  2. Czy można zastąpić mąkę glutenową jakąś bez glutenu? Np. ryżową? Masz doświadczenie w tego typu zamiennikach?

  3. Bardzo dziękuję za odpowiedz, na pewno jeszcze zrobie jedno podejście do ciasta (wygląda pięknie i smak tych gruszek z wierzku jest bezbłędnny), oczywiście po wyposażeniu się w mleko roślinne i mąkę orkiszową. Pozdrawiam serdecznie :)

  4. Skórka powinna być lekko przypieczona, która po jakimś czasie mięknie. Ja mąki tortowej nie używam, bo własnie w wypiekach wegańskich często powoduje zakalca. Zawarta w mleku laktoza mogła też bardziej utwardzić wierzch przez karmelizację laktozy.

  5. Zrobiłam i jakoś nie wyszło :/ Skórka na cieście jest twarda i gumiasta, a samo ciasto jakby zakalcowate, czy może to być wina tego, że użyłam mleka krowiego (nie jestem weganką :) i zwykłej mąki pszennej tortowej? Najlepsze z tego wszystkiego są gruszki na wierzchu :)

  6. Zrobiłam i jakoś nie wyszło :/ Skórka na cieście jest twarda i gumiasta, a samo ciasto jakby zakalcowate, czy może to być wina tego, że użyłam mleka krowiego (nie jestem weganką :) i zwykłej mąki pszennej tortowej? Najlepsze z tego wszystkiego są gruszki na wierzchu :)

  7. Akurat mam miękkie gruszki i chętnie przetestuję ciasto. Tylko chcę się upewnić, tutaj nie ma ani grama oleju (nie licząc do posmarowania formy)? :)

  8. jak tylko zobaczyłam zdjęcie to wiedziałam, że będzie pyszne! a jak przeczytałam składniki to stwierdzam, że nie tylko pysznie, ale i w zasadzie łatwo :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *