CZEKOLADOWO – KOKSOWY KREM OWOCOWY
weganon 5 grudnia 2015
Siedzisz przed telewizorem. Oglądasz fajny film i nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. W moim przypadku jest to czekolada. Nawet kiedy jest gorzka, to ma w sobie słodycz. W chłodne dni, najlepiej na ciepło. Z mlekiem migdałowym.
Żeby nie było tak prosto i pospolicie, można przygotować w kilka chwil coś wyjątkowego. Krem, który na ciepło jest gęstym budyniem bez mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej. Gdy go odstawimy na kilka godzin w chłodne miejsce, to mamy smarowidło do pieczywa lub do przekładania ciasta.
Co będzie potrzebne? Gruszki, jabłko, banany i pomarańcza. Oprócz tego czekolada i krem kokosowy. Te kilka składników wystarcza by otrzymać cudo.
Krem ma lekko wytrawny smak. Słodycz pochodzi od owoców. Jak dla mnie, to nie ma potrzeby dosładzania.
Skórka pomarańczowa, to składnik, który dodaje świątecznego charakteru. Oprócz tego posiekane orzechy czy migdały i mamy coś wyjątkowego.
Bardzo często łączę czekoladę z cynamonem. Tak i było w tym przypadku.
Krem jest gotowy. Teraz intensywne myślenie do czego go zastosować prócz pieczywa. Macie jakieś pomysły?

SKŁADNIKI:
 
– 2 średnie miękkie gruszki
– 1 jabłko
– 2 dojrzałe banany
– 1 pomarańcza
– 2 czekolady ok. 70% po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
 
WYKONANIE:
 
– z pomarańczy zetrzeć skórkę
– gruszki, jabłka, banany i pomarańcze pokroić w małe kawałki (usunąć gniazda nasienne)
– dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– przełożyć do garnka
– z puszki wyjąć biały, stały krem. Wodę odrzucamy
– całość podgrzewamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 5 minut
– wyłączamy grzanie i dodajemy połamane czekolady oraz cynamon i sól
– mieszamy do rozpuszczenia się czekolady
– możemy dodać stewii, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego syropu
– w takiej formie krem jest budyniowaty. Po odstawieniu w chłodne miejsce przybiera konsystencję jak na zdjęciach 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *