ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY
weganon 29 listopada 2015

 

Są torebki i słoiki instant, kartony, koncentraty itd. Nie było by nic niepokojącego w tym, gdyby nie to, że takie formy barszczu są często wytworami chemicznych laboratoriów. Skład potrafi przyprawić o zawrót głowy. Konserwanty, polepszacze smaku, regulatory kwasowości. I po co to wszystko. Mamy najlepsze buraki pod Słońcem. Smaczne, tanie, dostępne praktycznie przez cały rok.
Zdaje sobie sprawę, że gotowce są szybkie w wykonaniu, podrasowane smakiem itd. Tylko czy jeden raz w roku nie można zrobić odstępstwa? Nie tylko można, ale i trzeba.
Kiedy przygotujecie prawdziwy zakwas buraczany, już nigdy nie zrobicie barszczu wigilijnego z instantów.

 


Kilka istotnych wskazówek przed przygotowaniem:

– najlepsze są buraki podłużne

– trzeba je porządnie wyszorować i umyć pod bieżącą zimną wodą
– obrać i pokroić w cienkie plasterki
– słoik, w którym będą leżakować, należy wyparzyć (uchroni nas to od pleśni)
– czas tworzenia zakwasu, to od 5 do 10 dni. Ja zawsze zlewam po tygodniu
– jeżeli stosujemy chleb razowy dla przyspieszenia, to niech to będzie prawdziwy razowiec, a nie z dodatkami (spowoduje to pleśnienie) lub można dodać trochę soku z kiszonych ogórków
– pojawi się na wierzchu piana. I dobrze. Świadczy, to o procesie fermentacji. Piana też znika
– jeśli pojawi się pleśń, to zakwas wyrzucamy
– naczynie przykrywamy kilka razy złożoną gazą
– zakwas przechowujemy w naczyniu w lodówce do 2 tygodni (możemy sobie go popijać dla zdrowotności)
– z kiszonych buraków przygotujcie sałatkę :)


SKŁADNIKI:

– 1 kg buraków
– 5 ząbków czosnku
– 2 litry wody
– 2 łyżki niejodowanej soli
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– łyżeczka ziaren kopru
– 5 ziaren pieprzu
– 1 kromka prawdziwego razowca lub pół szklanki soku z kiszonych ogórków


WYKONANIE:

– wodę zagotować, rozpuścić sól i wystudzić
– buraki obrać ze skórki, pokroić w plasterki
– ząbki czosnku przekroić na pół
– w słoju układać naprzemiennie buraki i resztę składników
– zalać wodą (buraki muszą być przykryte wodą)
– ułożyć chleb lub dodać soku z ogórków
– szyjkę słoja przykryć gazą i zawiązać sznurkiem lub gumką
– słój odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
– zakwas przecedzić i zlać do butelek
– wstawić do lodówki

 

 

18 Komentarze

  1. Zrobiłam, u mnie robił się 7 dni, wyszedł pyszny.Ja robiłam w glinianym garnku,w którym robię ogórki małosolne.

  2. To bardzo dziwne. Jeżeli buraki wystawały ponad płyn, to nic dziwnego. Przepis stary, jak świat i testowany przez wielu czytelników z powodzeniem

  3. No własnie mam wątpliwości co do tego oddychania, do tej pory robiłam w zamkniętym słoju i wychodził super…po przeczytaniu tego przepisu nakryłam gazą i niestety spleśniał.

  4. Mam identyczny słój jak na zdjęciu , czy mam go pozostawić otwartym , czy mogę zamknąć ?

  5. Witam jezeli barszcz robie w 10 litrowym garnku ike potrzebuje zakwasu z gory dziekuje za odpiwiedz.

  6. Wlasnie chcialam sie za to zabrac ale zastanawiam sie czy to naprawde miesci sie do jednego sloja? Moze moglabym w garnku (takim w kolorze srebnym, nie wiem co to za rodzaj metalu) to zrobic?

  7. Niestety nie mam dostępu ani do razowca ani do soku z kiszonych ogórków:(czy można dodać coś innego?

  8. Zawsze tak robię z warzywami. Pozbywam sie w ten sposób zanieczyszczeń bakteryjnych, które podczas obierania mogą pozostać na dłoni

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *