PULPETY Z FASOLI, JARMUŻU I KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWYM
weganon 2 listopada 2015
 
Po moim szabrownictwie na polach Państwa Majlert, pozostało mi jeszcze sporo jarmużu. Znudziły mi się już zupy i koktajle. Czas na coś bardziej treściwego.
Raz w tygodniu robię sobie klopsiki czy pulpety. Przeważnie z jakiejś kaszy i strączków. Bogato doprawione ziołami i przyprawami.
Tym razem dodatkiem jest jarmuż. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego warzywa. Jest prawdziwą skarbnicą chociażby wapnia czy żelaza.
Znam kilka osób, które nie przepadają za jego smakiem. Ta propozycja jest wybitnie dla nich.
Kasza jaglana została wymieszana z jarmużem, czerwoną fasolą, słonecznikiem i przyprawami. Dlaczego słonecznik? Jest idealnym zagęszczaczem dla klopsów, burgerów czy kotletów. Drobno zmielony stanowi rodzaj mąki. Ma przyjemny smak i wiele nienasyconych kawasów tłuszczowych. I co ważne nie zawiera glutenu.
Dobrze jest najpierw upiec pulpety, wystudzić a następnie ponownie podpiec w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego.
Można to danie potraktować samodzielnie, albo zaserwować z makaronem.
Macie nadmiar jarmużu? Już wiecie co z nim zrobić :)

 

SKŁADNIKI:

Na pulpety:
– szklanka kaszy jaglanej
– szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub 1 puszka
– 3 szklanki drobno posiekanych listków jarmużu
– szklanka pestek słonecznika
– 2 starte ząbki czosnku 
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka mielonego kminu
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżka suszonego oregano
– pieprz i sól do smaku

Na sos:
– litr gęstego przecieru pomidorowego
– łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki suszonego oregano
– sól, cukier nierafinowany i pieprz do smaku
– 2 starte ząbki czosnku


WYKONANIE:

Klopsy:
– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy gorącą wodą na sicie. Dodać 2 szklanki wody i gotować do jej wchłonięcia (ok. 12-14 minut). Wystudzić, a następnie zmiksować z fasolą
– słonecznik zmielić prawię na mąkę
– do iski dodać kaszę z fasolą, jarmuż, słonecznik i pozostałe składniki
– doprawić solą i pieprzem
– wilgotnymi dłońmi formować klopsy wielkości podobnej do orzecha włoskiego lub trochę większe
– układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 200 stopniach i wystudzić

Sos:
– przecier przenieść do garnka
– dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu około 5 minut
– sos wylać na dno formy do pieczenia, ułożyć klopsy na wierzch
– piec 15 minut w 180 stopniach
– można posypać natką pietruszki lub kolendry

 

5 Komentarze

  1. Ja tez nie mam młynka. Miele malakserem z nożem w kształcie litery S. Można użyć pól szklanki mielonego siemienia lub w ogóle pominąć ale wtedy będą bardziej miękkie

  2. Bardzo lubię smak jarmużu, to chyba moja ulubiona zielenina! Robiłam podobne pulpety z ciecierzycą, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu i posłużę się fasolą. A zdjęcia są cudowne, dużo na nich jesiennego klimatu :)

  3. Wygląda bajecznie! Czy można pominąć słonecznik, albo go czymś zastąpić? Bo nie mam młynka. 😛

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *