PIECZONE CUKINIE Z WARZYWAMI I KASZĄ PERŁOWĄ
weganon 18 listopada 2015

Nawet i mi zdarzają się chwile, kiedy nie mam ochoty na eksperymenty kulinarne. Pogoda bardziej nastraja na leżakowanie i czytanie fajnych książek.
Rzadko wtedy zaglądam do kuchni jak muszę. To wymuszenie powoduję, że robię coś może nie na szybko, ale z prawie gotowych składników.
Przerzucam lodówkę, szafki i szukam czegoś, co nie wymaga dużego nakładu pracy.
Zawsze w zamrażarce mam mrożone mieszanki warzyw. Są idealne szczególnie w okresie zimowym, kiedy jest deficyt niektórych warzyw.
Uwielbiam smażone warzywa zmieszane z kaszami. Szczególnie pasuje mi do nich kasza jęczmienna perłowa. Ma lekko orzechowy smak. Jeżeli do tej mieszanki dodamy aromatyczne zioła i przyprawy, to mamy super danie.
W moim domu nie może też zabraknąć cukinii. Zawsze mam kilka w zapasie. Robię z nich leczo, caponatę lub czekoladowe ciasto. Idealnie sprawdza się jako pieczone łódeczki wypełnione farszem.
I tak też w tym przypadku zrobiłem. Podpieczone cukinie napełniłem mieszanką ze smażonych warzyw i kaszy.
Jak wspominałem na początku. Niewiele roboty, a mamy porządne jedzenie na jesienne, deszczowe wieczory.

 

SKŁADNIKI:

– 3 średnie cukinie
– 1 torebka dowolnych warzyw na patelnie
– pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki mielonego kminu
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– łyżka suszonego oregano
– 1 starty ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka curry


WYKONANIE:

– cukinie dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasiona małą łyżeczką
– piec 30 minut w 200 stopniach
– w tym czasie ugotować kaszę w szklance wody (około 15 minut, jak kasza wchłonie wodę)
– na patelnie wyłożyć warzywa i smażyć chwilę, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek
– smażyć do miękkości warzyw
– dodać ugotowaną kaszę, przecier i fasolę. Dokładnie wymieszać
– podgrzewać chwilę do połączenia się składników (masa powinna być gęsta)
– doprawić solą i pieprzem
– wyjąć cukinie. wypełnić farszem i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut

 

2 Komentarze

  1. Cudowne zestawienie przypraw. Kocham cukinię i uwielbiam ją w każdej postaci. Dodam, że tak samo można faszerować pomidory czy paprykę.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *