DYNIOWO – CYTRUSOWY PUDDING CHIA
weganon 4 listopada 2015
 
Puddingi chia kojarzą się głównie z mlekiem kokosowym, no czasem z innym roślinnym mlekiem. Ja często zanurzam te małe nasionka w sokach owocowych lub rozpuszczonej czekoladzie. Powiem, że najbardziej odpowiadają mi w takiej formie :)
Dla mnie nasiona szałwii hiszpańskiej, to taki mały cud świata. Kiedy pierwszy raz je dostałem parę lat temu, nie wiedziałem że tak zawładną moim sercem i kuchnią. Świetnie sprawdzają się w batonach, krakersach, pieczywach. Jednak desery to ich królestwo.
Robiąc jeden z przepisów do swojej książki, wpadłem na pomysł tego deseru. Postanowiłem się nim podzielić z Wami. Odkąd pamiętam, zawsze robiłem dżem z dyni, pomarańczy i imbiru. Uwielbiam to połączenie i kolor. Intensywnie pomarańczowe słoiki fajnie prezentują się na półkach komórki :)
I co jeszcze przemawia za tym deserem oprócz smaku? Przede wszystkim czas i nakład pracy. Nie licząc pęcznienia nasion, to trwa chwilę.
Już kiedyś pisałem, że chia stanowi coś w rodzaju naturalnego zagęszczacza. Powoduje żelowanie wszystkiego z czym się połączy. Jest swego rodzaju roślinną żelatyną oprócz agaru.
Co wyjdzie gdy połączymy dynię, cytrusy i chia? Sami się przekonacie.

 

SKŁADNIKI:

– połowę średniej dyni hokkaido
– 2 pomarańcze
– skórka z 2 pomarańczy
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka cynamonu
– połowa łyżeczki kardamonu
– dowolny syrop do posłodzenia
– nasiona chia


WYKONANIE:

– Dynię obrać ze skórki 
– z pomarańczy zetrzeć skórkę do małego garnka i obrać z pozostałej skórki
– za pomocą blendera dokładnie zmiksować dynię wraz z pomarańczami
– dodać cynamon i kardamon
– na małym ogniu gotować około 5 minut
– dodać syrop do smaku i sok z cytryny
– na szklankę przygotowanej masy, dodać 2 łyżki nasion chia i dokładnie wymieszać
– odstawić na minimum godzinę i gotowe :)

 

5 Komentarze

  1. Oczywiście, że nic nie szkodzi. Hokkaido jest słodka dlatego ją użyłem, ale inne można trochę dosłodzić dowolnym syropem

  2. Nie przepadam za dynią Hokkaido, wolę Muscat albo nawet zwykłą. Czy cos stoina przeszkodzie, żeby zmienic rodzaj użytej dyni?

  3. Napisałam już na Facebooku, ale muszę skomentować też tu: nie mogę się napatrzeç! Kolor jest nisamowity i wyobrażam sobie ten aromat.. nigdy nie próbowałam chia z sokiem, ale to genialny pomysł :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *