PASZTECIKI DYNIOWO – GROCHOWE
weganon 31 października 2015
 
Z wszystkich strączkowych jakie używam, grochu suszonego jest najmniej. Może dlatego, że zdecydowanie wolę jego świeżą formę. Jednak od czasu do czasu lubię przypomnieć sobie smak.
Łączymy słodki groch i słodką dynię. Przełamujemy ostrością papryczek, aromatem ziół i przypraw.
Tym razem nie będzie jednego pasztetu. Będzie kilka małych. Taka forma jest fajna na wszelkie imprezy. Każdy dostaje swoją porcję.
Składniki maziste połączyłem pestkami słonecznika. Nie ma tu żadnej kaszy. Okazało się jednak, że masa jest trochę sucha. Dodatek gęstego przecieru pomidorowego załatwiło sprawę.
Na samej górze pojawił się kawałek jabłka. Polecam odmiany kwaśne. Fajnie współgrają ze słodką resztą.

 

SKŁADNIKI:

– szklanka suchego łuskanego grochu
– średnia dynia hokkaido
– 2 szklanki pestek słonecznika
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 6 średnich pieczarek
– 2 liście laurowe
– łyżeczka suszonej szałwii 
– spory pęczek koperku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżka suszonego oregano
– 3 ziarna jałowca
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 kwaśne jabłko np. szara reneta, antonówka


WYKONANIE:

– dynię pokroić na kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości (około 45 minut). Wystudzić
– groch ugotować do miękkości z listkiem laurowym (nie wymaga moczenia). Wystudzić
– pestki słonecznika zmielić na drobno i przenieść do miski
– zmiksować dynię i groch na gładko i dodać do miski
– podobnie zmiksować pieczarki
– koper drobno posiekać
– ziele i jałowiec sproszkować w moździerzu 
– wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać
– doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
– z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, zmiąć je (ułatwi to nam włożenie masy)
– wyłożyć nimi foremki do mufinek
– włożyć część masy na ścisło
– na wierzch ułożyć kawałek jabłka
– piec 40 minut w 180 stopniach

 

4 Komentarze

  1. pytania: ile mniej więcej ważyła dynia? i jaką rolę pełnią pieczarki, czy można pominąć bez uszczerbku na konsystencji?
    dzięki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *