SMAKI JESIENI W KILKU ODSŁONACH
weganon 28 września 2015

Mogłem napisać po prostu gulasz warzywny. Jednak nie oddałoby to wielowymiarowości temu daniu.
Kiedy „cierpimy” na nadmiar wszelkich warzyw (u mnie to normalne), trzeba je jakoś przetworzyć. Najlepsza metoda, to zrobić jednogarnkowe danie. Pakujemy wszystko, dodajemy przypraw i w godzinę mamy wypasione jedzenie na kilka dni.
Podstawą są świeże warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy. To one decydują często o smaku. Każdy z nas ma swój ulubiony zestaw. Ja bardzo często eksperymentuje z różnymi zestawieniami. Łączę typowo włoskie z indyjskimi. Orientalne z polskimi. Pomysłów nie ma końca.
Łączenie warzyw też jest dowolne. Różne kolory, smaki, tekstury. Moja propozycja jest poniżej. Każdy ma swoją ulubioną.

 

SKŁADNIKI:

– 1 mała dynia hokkaido lub inna
– 1 średnia cukinia
– 1 spory batat
– 1 bakłażan
– 2 spore czerwone papryki
– 2 garście fasolki szparagowej
– 1 łyżka garam masala
– 1 łyżka curry
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka tymianku
– łyżeczka mielonego kminu
– 1 łyżka mielonej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
– 1 mała suszona papryczka chilli
– 1 łyżka czarnuszki
– 2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki


WYKONANIE:

– dynie, cukinie, bakłażana, batata i paprykę pokroić w sporą kostkę
– wszystkie warzywa podsmażyć na suchej patelni
– do garnka włożyć paprykę i fasolkę. Dodać niewielką ilość wody i dusić na małym ogniu przez 20 minut
– następnie dodać pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy
– dusić na małym ogniu do miękkości
– doprawić solą i pieprzem
– dodać mleko i natkę
– wymieszać

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *