KREM Z HOKKAIDO I MARCHWI Z TAHINĄ
weganon 1 września 2015

Kolory jesieni w pełnej krasie :) W tym roku pomimo suszy, dynie obrodziły. Inwencji twórczych nie ma końca. Klasyką jest oczywiście zupa z dyni. Najczęściej w formie kremu. W okresie zimowym dodaję zawsze kawałki pomarańczy lub mandarynek.
By kolorystyka pozostała w odcieniach pomarańczu i żółci, do dyni dodaję marchewkę. Smaku dopełnia dodatek tahiny i cynamonu. Cynamon idealnie pasuje.
By krem był bardziej esencjonalny, warzywa piekę a nie gotuje. Dodaję również jak do każdego praktycznie kremu, mleko kokosowe i curry. Dodatek przypraw jest bardzo ważny gdyż podbija smak.
Z tych samych składników tzn. marchwi i dyni, przygotowuje co roku aromatyczny dżem.
Nie pozostaje nic, jak tyko zakupić na bazarze porządną hokkaido lub inną dynię oraz marchew. Pyszny krem w godzinę jest gotowy :)

SKŁADNIKI:

– 1 średniej wielkości hokkaido lub inna dynia o pomarańczowym miąższu
– 5 średnich marchewek
– pół szklanki tahiny
– pół szklanki mleka kokosowego
– woda
– łyżeczka płaska cynamonu
– łyżeczka curry
– łyżeczka mielonych nasion kolendry
– sól i pieprz do smaku
– pestki dyni
– 2 starte ząbki czosnku


WYKONANIE:

– marchewkę i dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki)
– upiec w 200 stopniach przez około godzinę (marchewka może być lekko twardawa, ale nie przejmować się tym)
– zmiksować dokładnie warzywa w blenderze lub malakserze
– dodać mleko, tahinę, cynamon, kolendrę, curry oraz czosnek
– ilość dodawanej wody można regulować w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość
– całość dokładnie wymieszać i gotować około minuty
– doprawić solą i pieprzem
– zupę posypać pestkami dyni

 

7 Komentarze

  1. aaa… czy to prawda…. że hokkaido nie trzeba obierać? tutaj w Twojej wersji jest właśnie ze skórką? (to by była dla mnie zła wiadomość bo co ja się do tej pory namęczyłam i zaraz się okaże że na bezdurno… )

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *