GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 9 sierpnia 2015

Kiedy młoda kapusta przechodzi stadium dorastania, zamienia się w warzywo idealne do faszerowania. Liście stają się mięsiste, lekko zielone i o wyraźnym smaku.
Metod otrzymania idealnych liści jest sporo. Ja najczęściej stosuje: wycięcie głąba (idealny po upieczeniu), włożenie główki do wielkiego gara i lekkie podgotowanie, zdjęcie liści (tu często posiłkuję się wodą z kranu. Odchylam liść u nasady i silnym strumieniem wody oddzielam liście), na koniec liście lekko podgotowuje ponownie. Ważne jest ścięcie twardych nerwów lub stłuczenie ich na miazgę.
Ok, mamy liście. Czas na farsz. Dowolność nie zna granic. Tym razem to kasza jaglana, zielona soczewica, suszone pomidory i duża ilość ziół.
Do tego obowiązkowo pomidorowy sos z mlekiem kokosowym.

SKŁADNIKI:

– 1 spora kapusta
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– 10 suszonych pomidorów
– pęczek koperku
– 1 łyżka suszonego lubczyku
– kilogram dojrzałych mięsistych pomidorów
– 3 łyżki mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku
– pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego


WYKONANIE:

– liście przygotować wg własnego pomysłu lub jak wyżej
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą i ugotować na sypko. Wystudzić
– soczewicę ugotować i wystudzić
– zmielić dokładnie soczewicę z pomidorami suszonymi i ziołami
– dodać kaszę, pół pęczka drobno posiekanego koperku i natki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać
– napierać masę i zawijać w liście kapusty
– układać ścisło w garnku, zalać wodą. Dodać lubczyk, liście laurowe, sól i ziele. Gotować na małym ogniu około 40 minut
– pomidory, oregano, koper i natkę dokładnie zmiksować
– wlać do garnka, dodać mleko kokosowe i zagotować. Doprawić solą i pieprzem
– gołąbki przełożyć do drugiego garnka i zalać sosem pomidorowym


2 Komentarze

  1. gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa i tak się składa, ze Babcia robi bez mięsa :) Twoja wersja bardzo ciekawa, koniecznie muszę je przyrządzić :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *