„SERNIK” CZARNY LAS :)
weganon 25 lipca 2015

Czarny las zawsze mi się kojarzy dwojako. Po pierwsze z Czarnolasem Kochanowskiego. Po drugie z rzeczywiście czarnym lasem, do którego chodziłem w wakacje na jagody, jeżyny i grzyby.
To ciasto odzwierciedla ten drugi przypadek, choć grzybów w nim nie ma.
Smak jest nieprawdopodobnie jagodowy i mocno czekoladowy. Zawarte w masie naturalne tofu nie jest wyczuwalne (to informacja dla tych co nie lubią jego smaku). Konsystencja jest wilgotna i lekka.
By masa pełna czekolady i jagód dokładnie się ścięła, zastosowałem krem kokosowy i agar.
Wierzch to borówki i lekko kwaskowe jeżyny. Nie mogło zabraknąć również świeże mięty.
Do masy dodałem karob, ale spokojnie można dodać kakao.
Spód to zmiksowane daktyle z orzechami ziemnymi.
Jeden kawałek wystarczył by odpłynąć i znaleźć się znów w czarnym lesie, pełnym wspaniałych owoców i tajemniczości :)

SKŁADNIKI:


Na spód:
– szklanka suszonych daktyli
– szklanka dowolnych orzechów (u mnie ziemne)

Na masę:
– 0,5 kg naturalnego tofu
– szklanka jagód
– 2 kopiaste łyżeczki agaru
– 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 4 łyżki syropu z agawy lub innego
– 3 kopiaste łyżki karobu lub kakao
– 2 czekolady gorzkie po 100 g

Do przybrania:
– jagody lub borówki 
– jeżyny
– listki mięty


WYKONANIE:


Spód:
– daktyle namoczyć w wodzie przez godzinę, Odsączyć z nadmiaru wody
– orzechy zmiksować na drobne okruchy
– dodać daktyle i ponownie zmiksować
– dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć spód i wyrównać wierzch
– wstawić tortownice na pół godziny do zamrażarki

Masa:
– tofu dokładnie zmiksować na gładko
– jagody również dokładnie zmiksować
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, agar, zmiksowane jagody, syrop i białą, stałą część z puszki mleka kokosowego (krem kokosowy) oraz karob
– całość podgrzewać wolno do chwili zagotowania się masy. Utrzymać tak około minuty
– wyłożyć masę na schłodzony spód. Wyrównać wierzch
– ułożyć owoce 
– wstawić ciasto na godzinę do zamrażarki
– ułożyć listki mięty i włożyć do lodówki

 

11 Komentarze

  1. czy zmiksowane tofu zagotowujesz z resztą skladników? nie jest wymienione wsrod nich:)

  2. Złożyłam zamówienie u Męża na to ciacho 😉 Tylko nasz synek nie może orzechów – sądzisz, że możemy je zastąpić np. pestkami słonecznika?

  3. mam prawie wszystkie składniki, ale mleczka kokosowego brak! ahhh, ale mi narobiłeś ochoty! muszę go spróbować <3 cudny!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *