PIECZONE ZIEMNIAKI Z NATKOWYM PESTO I ZSIADŁE MLEKO Z NERKOWCÓW :)
weganon 8 lipca 2015

Pamiętam z dzieciństwa sztandarowe danie początku lata. Ziemniaki z dużą ilością kopru, jajo sadzone i zsiadłe mleko. Tamte czasy minęły bezpowrotnie bo i nie jestem już z dzieckiem (choć mentalnie jeszcze się zdarza) i jajka oraz nabiał nie są już w mojej kuchni widzianymi produktami.
Ziemniaki nadal jadam i to w dość dużych ilościach (chyba to rodzinne). Uwielbiam pieczone z tymiankiem i oregano oraz czosnkiem.
W tym daniu chciałem cofnąć się trochę smakiem do tamtych lat. Ziemniaki po upieczeniu obtoczyłem w pesto z natki pietruszki, selera i dużej ilości kopru. Mają niesamowity smak. Problem pozostał z mlekiem. Na to też nalazłem sposób. Z racji mojego zamiłowania do nerkowców (nie boję się stwierdzić uzależnienia), postanowiłem przerobić mleko z tych orzechów na zsiadłe. Prób było kilka, ale się udało. Zsiadłe jest rewelacyjne. Gęste. Z dużą ilością kopru i czosnku. Przygotowanie jest dość proste bo wystarczy bardzo esencjonalne mleko zakwasić sokiem z cytryny i po kilku godzinach mamy gotowe. Każdy będzie musiał sam dopracować sobie ilość dodawanego soku by uzyskać odpowiednią kwaskowość. Ja podaje swoją wersję, która mi bardzo odpowiada :)

SKŁADNIKI:


– 1 kg ziemniaków
– szklanka drobno posiekanego kopru
– pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
– pół szklanki drobno posiekanej natki selera
– pół szklanki pestek słonecznika
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– szklanka nerkowców
– sok z 1 cytryny


WYKONANIE:


– namoczyć nerkowce kilka godzin, przepłukać zimną wodą
– włożyć do blendera (najlepszy kielichowy ale może być i ręczny), dodać 2 szklanki wody i dokładnie zmiksować. Odcedzić osad (wykorzystujemy jako np serek na słodko lub wytrawnie)
– do powstałego płyny dodajemy sok z cytryny i odstawiany w ciepłe miejsce na ok 8-10 godzin
– doprawiamy solą, pieprzem i startym ząbkiem czosnku, dodajemy pół szklanki koperku
– ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy ok 5-10 minut, odcedzamy i pieczemy w 210°C na rumiano
– w tym czasie robimy pesto
– koper, natkę pietruszki i selera, pestki słonecznika, czosnek i oliwę dokładnie miksujemy. Powoli dolewamy wodę by pesto było lekko rzadkie. Doprawiamy sola i pieprzem
– wyjmujemy ziemniaki i odtaczamy w pesto
– następnie delektujemy się smakiem, który zdecydowanie uzależnia i następnego dnia mamy ochotę na więcej :)

 

1 Komentarze

  1. Do produkcji roślinnego kefiru świetnie nadają się grzybki tybetańskie. Taki napój ma dodatkowo właściwości probiotyczne.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *