MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM premium
W moim domu mazurek na Wielkanoc jest obowiązkowy. Na kruchym spodzie lub z mielonych orzechów i migdałów. Dżemy, konfitury lub powidła oraz wszelakie kremy: kajmakowe, czekoladowe, śmietanowe, orzechowe i inne. Bogato zdobione. Mają być słodkie, kolorowe i bogato wyglądające. W tym roku postanowiłem zrobić mazurka bez pieczenia. Spód z mielonych orzechów i migdałów związanych powidłami. […]
premium
URZECKI BARSZCZ CHRZANOWO – BURACZANY premium
Mogę śmiało powiedzieć, że jestem Urzecokiem od urodzenia i w mojej rodzinie trzecim pokoleniem. Urodziłem się na Czerniakowie, mieszkałem w Konstancinie – Jeziornie, a teraz mieszkam w warszawskiej Falenicy. Moje życie krąży wokół wyjątkowego mikroregionu, jakim jest Urzecze. O, Urzeczu przeczytacie pod przepisem na SYTOCHE. Polecam jednak zgłębić szeroko temat Urzecza, o którym pisze Pan […]
premium
17 marca 2024
„ŚMIETANKOWA” BABA RODZYNKOWA premium
Baby wielkanocne, to jeden z elementów świątecznego stołu, który w niektórych regionach naszego kraju jest obowiązkowy. Najbardziej znane to: babka kujawiok na Kujawach czy paska bukowińska z województwa lubuskiego. Nasza kuchnia, to prawdziwe bogactwo bab wielkanocnych. Wydana w 1929 roku książka „Ciasta wielkanocne”, przedstawia słodkości z okresu międzywojennego. Baby szafranowe, parzone, tarte, migdałowe, drożdżowe, petynetowe […]
premium
PODKARPACKI PASZTET Z FASOLĄ WRZAWSKĄ, KASZĄ JAGLANĄ I ZIOŁAMI premium
Kuchnia podkarpacka zadziwia mnie od kilku lat. Oprócz Lubelszczyzny i Podlasia to region, w którym jest najwięcej wegańskich i wegetariańskich potraw regionalnych. Dominuje w niej kasza jaglana i gryczana, zboża, mąka owsiana, żytnia i orkiszowa. Kapusta kiszona i biała. Grzyby leśne i dzikie zioła. Strączki reprezentowane są przez groch, soczewicę, bób i fasole. Ta ostatnia […]
premium
GORCZAŃSKA KASZA JĘCZMIENNA Z FASOLĄ I KAPUSTĄ premium
Przedstawiam wam ostatni w tym roku, przepis przednówkowy. Za niedługo zacznie się Wielkanoc i będą nowe przepisy świąteczne. Dziś wędrujemy na południe Polski do Małopolski, a dokładniej w Gorce i okolice. Na tych terenach dominowała przed wojną kuchnia typowo góralska. Głównymi produktami były wyroby nabiałowe owcze, kozie i krowie. Mięso pojawiało się na świątecznych stołach. […]
premium
DOBRZYŃSKIE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SOCZEWICĄ premium
W tych pierogach jest jedno z moich ulubionych połączeń – gotowane ziemniaki, soczewica i duszona cebula. Uwielbiam takie smaki. Znajdziecie je w werbkowickich plackach z Lubelszczyzny czy pierogach niemojskich z Mazowsza, choć w nich ziemniaki są surowe i tarte. Na granicy północno – zachodniego Mazowsza i wschodniej części Kujaw, robiono przed II wojną pierogi, których […]
premium
PIETRUSZCZANKA/PIETRUSZAJKA premium
Pietruszczanka, pietruszajka, pietruńka, pietrusajka. Te wszystkie określenia dotyczą zupy, której głównym składnikiem jest korzeń i/lub natka pietruszki. Najbardziej znana w Częstochowie i okolicach (Herby Śląskie), ale również w Łodzi, gdzie pietruszajką określano również rosół z ziemniakami. Podawana często w Wielki Piątek, jako postna zupa. Jaka jest pietruszczanka? Banalnie prosta, tania i szybka w przygotowaniu zupa. […]
premium
3 marca 2024
ROGALIKI „TOPIELCE” premium
Pamiętam jak na początku lat 80 XX wieku, kiedy byłem dzieckiem, niemal wszystkich opanowała moda na pewien rodzaj ciasta drożdżowego. Sąsiadki wymieniały się przepisem i każdy je zachwalał. Pewnie nie byłoby nic w tym szczególnego. Gdyby nie pewien obraz, który mam przed oczami. Spora, metalowa miska wypełniona wodą, a w niej kula ciasta zawinięta w […]
premium
KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z ROGOWA premium
Kilka przepisów temu, pisałem Wam o przedwojennych opiekankach. Ten przepis jest powojenną kontynuacją tych potraw. Roślinne kotlety pojawiały się na regionalnych stołach z przymusu czy wyboru. Jedno stanowiła bieda, a drugie okresy adwentu czy postu. W tych czasach, starano się unikać pokarmów mięsnych. Na stołach pojawiała się ewentualnie ryba i to głównie śledzie. W takich […]
premium