BATONY Z CIECIERZYCY Z OWOCAMI BEZ PIECZENIA
weganon 4 lipca 2015

Ciecierzyca po ugotowaniu większości nam kojarzy się z przygotowaniem hummusu czy burgerów. Nic bardziej mylnego. Idealnie nadaje się do słodkich przetworów kuchni wegańskiej. Na blogu były już Batony strączkowe, gdzie ciecierzyca w towarzystwie czerwonej fasoli stworzyła fajne połączenie. Różnica między tymi smakołykami jest taka, że poprzednie były pieczone i zawierały fasolę.
Te są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy ugotowaną ciecierzycę zmiksować z wiórkami kokosowymi, orzechami ziemnymi, daktylami i kakao. Dodatkiem rozluźniającym strukturę jest konfitura truskawkowa, która nadaje słodyczy i owocowego smaku.
Warstwę górną stanowi czekolada z kremem kokosowym i mnóstwo przeróżnych owoców. Idealnie pasuję tu te kwaskowe. Dlatego użyłem czarnych porzeczek, malin i zielonych winogron.
Wystarczy niecała godzina w zamrażarce by móc delektować się słodkością ciecierzycowej masy i lekką kwaśnością owoców lata


SKŁADNIKI:


– 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 5 łyżek kakao lub karobu
– 5 łyżek konfitury truskawkowej
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– 15 suszonych i namoczonych daktyli
– skórka z 1 cytryny
– 2 czekolady po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– syrop z agawy lub inny do słodkości
– 2 łyżeczki cynamonu
– dowolne owoce: maliny, truskawki, porzeczki, winogrona itd


WYKONANIE:


– w malakserze zmielić orzechy z wiórkami, dodać część ciecierzycy, kakao i daktyle. Dokładnie zmielić na gładko. Przełożyć do miski
– następnie zmielić resztę ciecierzycy, dodać konfiturę, cynamon, skórkę. Przenieść do miski
– wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być dość ścisła (jak plastelina)
– formę o wymiarach 30 na 18 (jeśli batony mają być wysokie) lub większą jeśli niższe wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– wstawić do zamrażarki na godzinę
– rozpuścić czekoladę wraz z białą, górną częścią z puszki mleka kokosowego (krem kokosowy) i dodać syropu do słodkości
– wylać masę na schłodzony spód
– ułożyć owoce i wstawić na godzinę do zamrażarki a następnie do lodówki

 

11 Komentarze

  1. w takich momentach można się tylko cieszyć, że w półce widnieje ciecierzyca i lada moment można zrobić batoniki! 😀 świetne <3

  2. Koniecznie. To oprócz tzw wypełnienia objętości jest jeszcze niepowtarzalny smak. który nie przypomina fasoli czy innych strączków :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *