BAKALIOWE BROWNIE NA SUROWO
weganon 7 lipca 2015

Jest to chyba moje najmniej pracochłonne ciasto jakie robiłem. W zasadzie nazwa jego powinna brzmieć „Jedna szklanka” bo wszystkiego praktycznie jest właśnie w takiej ilości.
Jeżeli ktoś lubi ziarniste w strukturze ciasta, to jest ono stworzone dla niego. W smaku przypomina trochę trufle.
Składnikami są orzechy, rodzynki, kasza jaglana, żurawina, płatki, wiórki, pestki, konfitura lub zmiksowane owoce i oczywiście czekolada.
Forma jest lekko ciągnąca, czyli taka jaką powinno mieć brownie.
Jeżeli macie w domu malakser, to ciasto jest banalne i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki miksuje się i dodaje rozpuszczonej czekolady.
Całość ląduje w lodówce do stężenia i gotowe. Na wierzchu znalazła się czekolada i granat z miętą. Można spokojnie zastosować inne owoce, ale polecam te o kwaskowym smaku dla kontrastu ze słodkim ciastem.
Ilość składników jest na małą tortownicę o średnicy 20 cm
Nie masz pomysłu na szybki deser a lubisz czekoladę i bakalie. To ciasto jest dla Ciebie :)

SKŁADNIKI:


Po jednej szklance:
– dowolnych orzechów
– rodzynek
– suszonej żurawiny
– płatków owsianych zwykłych lub górskich
– pestek słonecznika
– wiórków kokosowych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej

– 3 łyżki dowolnej gęstej konfitury (idealnie pasuje z czarnych porzeczek lub wiśni) lub zmiksowanych świeżych owoców
– 3 czekolady 70% lub więcej po 100 g
– syrop z agawy lub inne słodziwo
– nasiona z 1 granatu
– 2 łyżki kakao
– listki mięty


WYKONANIE:


– kaszę przepłukać kilka razy wrzatkiem na sicie a następnie ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Wystudzić. – orzechy, płatki, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki
– żurawinę i rodzynki namoczyć godzinę w wodzie, odcisnąc jej nadmiar i zmiksować blenderem lub malakserem
– dodać konfiturę i kakao i zmiksować. Dodać do suchych składników. Na końcu dodać zimną kaszę
– 2 czekolady rozpuścić z syropem (ilość według uznania)
– dodać do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie w misce
– dno tortownicy (średnica ok. 20 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
– trzecią czekoladę rozpuścić z syropem i rozprowadzić na wierzchu ciasta
– posypać nasionami granatu i ułożyć listki mięty
– wstawić na godzinę do zamrażalnika
– później przenieść do lodówki

 

13 Komentarze

  1. Wszyscy u mnie kochają ten przepis. Robie bez dosładzaczy bo sama żurawina i rodzynki to sam cukier. Pisze!!!

  2. Czy ten syrop ma spełniać jakieś funkcje oprócz słodzących? Nie lubię rzeczy słodkich więc jeśli nie jest jakimś "spoiwem" to wolałabym go uniknąć.

  3. Ja też zrobiłam i mi nie smakowało :(. Mimo, że lubię czekoladę, to chyba mi wystarczyłoby samo kakao + czekolada na wierzch. No trudno – będę testować inne przepisy ;).

  4. przepyszne ciasto – dziś zrobiłam (y)
    poproszę o więcej tak smacznych pomysłów :)

  5. generalnie jestem fanką surowych słodkości, także to ciacho idealnie trafia w moje kubki smakowe <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *