WEGAŃSKI ZBÓJ Z WĘDZONYM TEMPEHEM :)
weganon 30 czerwca 2015

No cóż. Na blogu nie pojawiają się same ładnie wyglądające dania. Czasem zawieruszy się chłopskie jadło, które wizualnie może pozostawiać wiele do życzenia, ale smak rekompensuje wszystko :)
Odkąd włączyłem do swojej kuchni produkty sojowe nie mogę się nimi oprzeć. decydowanym faworytem jest wędzony tempeh. Jego smak mnie zniewala. Jest idealny do wielu dań, a to pierwszy przykład jego zastosowania.
Placki zbójnickie kojarzą się oczywiście z mega ogromnym plackiem ziemniaczanym, w który wkłada się gulasz mięsny. Proponuje wszystkim mięsożercom spróbowanie tej alternatywy. Nie zawiodę się.
Podsmażone grzyby z dymką, wędzonym tempehem z dodatkiem gęstego sosu pomidorowego wzbogaconego wędzoną papryką. To idealny wegański gulasz nie tylko do placka ale jako samodzielne danie.
Podane proporcje są dla wygłodniałego weganina, ale uwierzcie mi, że po zjedzeniu połowy sięgniecie za chwilę po następny kawałek :)

SKŁADNIKI:

Na placek:
– 5 średnich ziemniaków
– 1 średnia cebula
– 2 łyżki mąki kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku

Na gulasz:
– 10 pieczarek
– 1 opakowanie wędzonego tempehu (ok 200 g)
– pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– pół szklanki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– łyżka gęstego octu balsamicznego
– szklanka gęstego sosu pomidorowego
– 2 dymki


WYKONANIE:

Gulasz:
– pieczarki pokroić na grube paski
– tempeh pokroić w kostkę
– dymkę posiekać w maski
– wszystko podsmażyć do miękkości na patelni na średnim ogniu
– dodać sos pomidorowy, ocet, wędzoną paprykę i natkę (pozostawić trochę do posypania wierzchu)
– lekko jeszcze podsmażyć i doprawić solą i pieprzem

Placek:
– wszystkie składniki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub zmiksować w malakserze na gładko
– dodać mąkę oraz sól i pieprz do smaku (sprawdzam na czubek języka )
– placek smażyć z obu stron na patelni na rumiano
– można usmażyć 2 mniejsze placki
– na placku rozsmarować gulasz i zwinąć

 

2 Komentarze

  1. PYCHA!! A gdzie kupujesz wędzony tempeh? Juz dawno chcialam sprobowac, ale nigdzie nie moge go dostac. Myslisz, ze do tego dania nadalby sie tez niewedzony tempeh? Czy tez smak bedzie zbyt malo wyrazisty?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *