PIZZA WEGANNONIA :)
weganon 2 czerwca 2015

Wiem. Nazwa jest trochę idiotyczna, ale inna nie przyszła mi do głowy :)
Sam się sobie dziwie, że do tej pory nie umieściłem jeszcze tego przepisu. Często pizza traktowana jest po macoszemu. Przecież to taki fast food. Nic bardziej mylnego. To jedno z najlepszych odkryć kuchni włoskiej. Szybko się robi. Składniki na ciasto i na wierzch to dowolność (czasem tak absurdalna, że aż strach). Mało kto jej nie lubi. Zawładnęła całym światem. Wersji tyle, ile przygotowujących. Jedne z lepszych wegańskich placków w Warszawie robi VEGAN PIZZA. To prawdziwe arcydzieła :)
Przepisów na ciasto mam dwa i stosuje wymiennie. To jest z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej. Ja lubię kiedy pizza nie jest zbyt płaska, ale też gdy nie jest bułą.
A co ma wierzch? Mój ulubiony zestaw, Grillowane lub smażone bez tłuszczu kolorowe cukinie, bakłażany, pomidory malinowe lub pelati. Wszystko posypane oregano.
Po upieczeniu całość posypana bazylią i rukolą oraz polana sosem z tahiny z cytryną i czosnkiem.

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:
– szklanka maki pszennej typ 500
– szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
– 25 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
– ok 3/4 szklanki ciepłej wody
– łyżeczka soli
– łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa

Dodatki:
– kolorowe cukinie
– bakłażan
– pomidory malinowe lub pelati
– rukola
– bazylia
– suszone oregano

Sos pomidorowy:
– szklanka sosu pomidorowego
– 1 ząbek czosnku
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– 1 średnia pak choi (zielone listki)

Sos tahini:
– pół szklanki tahiny
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
– 1 starty ząbek czosnku


WYKONANIE:

Ciasto:
– z połowy wody, rozkruszonych drożdży, 2 łyżek maki pszennej i syropu zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut (jeśli robimy z suchych drożdży to pomijamy ten etap)
– mieszamy mąki, wodę, sól i dodajemy zaczyn
– wyrabiamy dokładnie elastyczne ciasto
– przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę

Sos pomidorowy:
– pak choi drobno kroimy, czosnek wyciskamy i całość podsmażamy krótko na patelni
– dodajemy sos pomidorowy, oregano oraz sól i pieprz do smaku
– podgrzewamy do zagotowania

Sos tahini:
– wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą

Dodatki:
– cukinie i bakłażany kroimy w plasterki
– podsmażamy lekko na suchej patelni
– pomidory kroimy w plasterki
– ciasto rozciągamy w dowolny kształt na papierze do pieczenia
– smarujemy wierzch sosem
– układamy warzywa
– posypujemy oregano, pieprzem i solą
– pieczemy 15 minut w 220°C
– posypujemy rukola i bazylią oraz polewamy sosem

 

5 Komentarze

  1. Teraz mam ochotę na pizzę, tym bardziej, że oglądałam filmik o roślinnej Warszawie i tak bardzo bym chciała się tam znaleźć, by spróbować te wszystkie pyszności, a Twoją pizzę z przyjemnością zrobię !!! 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *