MIELONE Z GRYKI, GRZYBÓW I PŁATKÓW OWSIANYCH Z CZERWONĄ COLESLAW I PUREE Z ZIEMNIAKÓW I KALAFIORA
weganon 7 czerwca 2015

To chyba najdłuższy tytuł na blogu, ale postanowiłem te trzy składniki połączyć w jeden obiad.
Zaczynamy od kotletów. To mieszanka kaszy gryczanej niepalonej, suszonych pomidorów, grzybów, płatków owsianych i przypraw. Kotlety były pieczone.
Kotlety z kaszy gryczanej i płatków były pierwszymi jakie zrobiłem po rezygnacji z mięsa. Pamiętam dokładnie ich smak choć było tak dawno.
Sałatka coleslaw ma taki kolor z powodu dodatku surowego buraka. Oprócz niego są jeszcze: młoda kapusta, marchew, kalarepka i dymka. całość spaja dowolny majonez wegański (na blogu są trzy wersje)
Puree jest z młodych ziemniaków i kalafiora z dodatkiem gałki i czosnku.
Do tak przygotowanego obiadu nie może zabraknąć kompotu truskawkowego :)

SKŁADNIKI:

Na kotlety:
– szklanka kaszy gryczanej niepalonej
– pół szklanki płatków owsianych zwykłych
– 5 średnich pieczarek
– 1 cebula
– pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
– łyżeczka mielonej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– 5 suszonych pomidorów
– 2 łyżki posiekanego koperku

Na sałatkę:
– 1/4 małej główki kapusty
– 3 małe buraczki
– 2 dymki
– 4 młode marchewki
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1 mała kalarepka
– 2 łyżki posiekanej natki 
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka musztardy
– majonez wegański

Na puree:
– połowa średniego kalafiora
– 10 młodych ziemniaków
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Kotlety:
– kaszę zalać dwoma szklankami wody i gotować do wchłonięcia wody (kasza będzie lekko kleista), wystudzić
– cebulę i pieczarki pokroić w kawałki i podsmażyć kilka minut, wystudzić
– do malaksera dodać kaszę, pieczarki, cebulę, pomidory, kolendrę, paprykę i płatki. Dokładnie zmiksować
– dodać koper oraz sól i pieprz do smaku
– formować kotlety a następnie je kłaść na papierze do pieczenia i piec 20 minut w 180°C 

Sałatka:

– kapustę drobno poszatkować w paski
– marchew, kalarepkę i buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach 
– dymkę drobno posiekać
– wszystko wymieszać i dodać pozostałe składniki

Puree:
– kalafior, ziemniaki i czosnek ugotować do miękkości
– odlać wodę i dokładnie utłuc lub zmiksować
– doprawić solą, pieprzem i gałką

 

6 Komentarze

  1. Pieczarki nadają grzybowy smak. Możesz dodać inny składnik smakowy. Kotlety i be grzybów maja zwartą strukturę dzięki płatkom. Domownicy mają co jeść :)

  2. czy można pominąć pieczarki bez szkody dla przepisu? czym je można zastąpić? Drogi Weganonie zazdroszczę Twoim domownikom:-))

  3. jestem fanką takich kotlecików, ostatnio zakochałam się w tych z sezonowymi warzywami, teraz czas na Twój pomysł – z młodymi ziemniaczkami koniecznie podać :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *