CIASTKA Z MUSEM JAGODOWO – TRUSKAWKOWYM
weganon 22 czerwca 2015

Ten wegański wytwór o pięknym kolorze powstał na ostatnich warsztatach kulinarnych jakie prowadziłem w Pokojach Roślinnych. Agnieszka i Nana stworzyły niesamowite ciacha. Było bardzo słodko bo tematycznie zakręciliśmy się wokół weganskich deserów, których powstało dość sporo. Zaraz po upieczeniu wszyscy nadaliśmy im nazwę DENATURATKI :) ze względu na kolor.
Co takiego zawierają te fioletowe cuda? Jak wspomniałem mus z jagód i truskawek, wiórki, żurawinę, orzechy i wiele innych składników. Smak dopełnia syrop z dzikiego bzu.
Ciastka są po upieczeniu fajnie wilgotne w środku.
Ciacha po upieczeniu były polane roztopioną czekoladą.
Ten deser, to przykład szybkiego wykonania małego co nieco przy pomocy blendera i miski. Wszystkie składniki miksujemy i masa gotowa. Można wykorzystać również inne owoce np. wiśnie, czereśnie, maliny (pewnie takie opcje też się pojawią).

SKŁADNIKI:


– szklanka jagód
– szklanka drobno pokrojonych truskawek
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka mąki orkiszowej jasnej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki rodzynek
– syrop z dzikiego bzu do nadania słodyczy
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych 
– 4 łyżki suszonej żurawiny
– łyżeczka cynamony
– 1 czekolada wegańska 100 g
– dowolne owoce do przybrania 


WYKONANIE:


– truskawki i jagody zmiksować na gładko i odmierzyć 1 szklankę mieszanki. Dodać do miski
– następnie dodać wiórki, mąkę, proszek, rodzynki, żurawinę i syrop
– wszystko dokładnie zmiksować
– masa powinna być gęsta. Jeśli jest zbyt rzadka, to dodać mąki
– na blachę położyć papier do pieczenia i za pomocą łyżki (np. do lodów) nakładać masę w pewnych odstępach, nadając kształt
–  piec 30 minut w 180°C
– ciastka wystudzić
– czekoladę rozpuścić razem z cynamonem i 3 łyżkami syropu z bzu
– przenieść do woreczka na mrożonki lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciastka
– ozdobić owocami

9 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *