ZAPIEKANKA PASTERSKA Z MŁODYMI WARZYWAMI
weganon 27 maja 2015

Młode warzywa, to nie tylko wiosenna zupa czy soczyste sałatki. Idealnie nadają się do pieczenia z ziołami czy wszelkich zapiekanek. W zimę była Wegańska zapiekanka pasterska z korzeniami i bulwami. Na wiosnę muszą być młode cukinie, kabaczki, bakłażany, marchewki, cebulki i inne warzywa.
Dodatek białkowy to czarna soczewica. Można użyć innej, ale te małe czarne ziarenka mają coś w sobie :)
Dolna warstwa, to bogactwo smaków. Pełno w niej aromatycznych przypraw. Jest bardzo kremowa. Stanowią ją pieczone warzywa.
Górna warstwa, to puree z młodych ziemniaków i kalafiora z dodatkiem dymki i lubczyka. Całość dopełnia wędzona papryka.
Zapiekanka idealnie smakuje z sałatką z świeżych ziół z oliwą czosnkową

SKŁADNIKI:


– szklanka czarnej soczewicy lub innej
– 2 marchewki
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 kabaczek
– 2 bataty
– 1 czerwona papryka
– 1 kalafior
– 10 młodych ziemniaków
– 2 dymki
– 2 łyżki suszonego oregano
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– pół szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
– pół łyżeczki wędzonej papryki + do posypania
– 3 listki laurowe
– 3 ząbki czosnku
– łyżka drobno posiekanego lubczyku
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
– pół łyżeczki curry
– łyżka kminku
– łyżeczka mielonej kolendry
– 3 młode cebule
– gałązka rozmarynu
– 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)


WYKONANIE:


– soczewicę ugotować do miękkości
– ziemniaki i kalafior ugotować i wystudzić. Dokładnie utrzeć na puree. Dodać sól, pieprz i gałkę do smaku oraz curry, kminek, pokrojoną drobno dymkę i lubczyk. Dodać mleko i dokładnie wymieszać
– marchewkę, cukinię, kabaczka, bakłażana, paprykę, cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Polać ją oliwą i dodać oregano, rozmaryn, sól i wyłożyć warzywa. Obtoczyć je w oliwie z przyprawami. Piec około godzinę w 200°C.

– warzywa wymieszać z soczewicą. Dodać sos pomidorowy, płatki, kolendrę, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku
– dno i boki naczynia do zapiekania wysmarować oliwą. Wyłożyć do 3/4 wysokości nadzienie
– puree przełożyć do np woreczka na mrożonki, odciąć koniec i wycisnąć na nadzienie 
– posypać papryką wędzoną i ułożyć listki laurowe
– piec 20-25 minut w 200°C (do zrumienienia)

 

1 Komentarze

  1. Zrobiłem dzisiaj i muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna. Świetny pomysł z puree, które wypełnia zapiekankę. W moim przypadku godzina pieczenia warzyw to było prawie 2x za dużo. Po 40min zaczęły się przypalać we wskazanej temperaturze. Innym osobom radzę na bieżąco sprawdzać stan i dodawać później m.in. paprykę czy cebulę, generalnie bardziej miękkie warzywa.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *